Създадоха временна комисия заради закона "Магнитски"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10057140 www.24chasa.bg

Единодушно - със 174 гласа, парламентът създаде Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка с наложените на 2 юни т.г. санкции на български физически и юридически лица от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ на основание Глобалния закон "Магнитски". Предложението е на "Демократична България", предава БТА.

Тя ще работи три месеца и ще изслуша компетентните органи, ще събере информация и документи за установяване на факти и обстоятелства.

Съставът й е на паритетен принцип. За председател беше избрана Надежда Йорданова от ДБ, която получи 118 гласа "за", 49 - "против", 23-ма се въздържаха.Другите двама кандидати - Даниел Митов/ГЕРБ-СДС/ беше подкрепен от 48 депутати, 111 - "против", 28 се въздържаха.Хамид Хамид от ДПС - събра 27 гласа в подкрепа, 75 -"против", 81 се въздържаха.

Междувременно в пленарната зала с аплодисменти беше посрещнат Филип Станев, който вчера получи порицание от председателя на парламента Ива Митева, заради раздърпани дънки. Днес депутатът от ИТН беше с костюм.