КЕВР: ВиК дружествата искат прекалено увеличение на цените, няма да стане

https://www.24chasa.bg/novini/article/10057177 www.24chasa.bg
Председателят на КЕВР Иван Иванов влиза в пленарната зала, за да отговаря на въпросите на депутатите за цените на водата.

12 млрд. лв. трябват за рехабилитация на мрежата

ВиК искат прекалено голямо увеличение на цените, но това по никакъв начин не означава, че  Комисията за енергийно и водно регулиране  ще ги утвърди, заяви председателят на регулатора Иван Иванов по време на изслушването му в парламента за ВиК и цената на водата.

 "Искам да разсея едно внушение, което г-жа Манолова направи в своето изложение, че това са цени, които наистина ги предлагат ВиК операторите, но едва ли не те ще влезнат в сила. Това са цени, които единствено са предложени, но както знаете в произведенията на Николай Хайтов се казва - едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го постигнеш", каза Иванов.

Ако се проверят аналите на комисията в последните 5-6 години ще се установи, че КЕВР непрекъснато ограничава такива прекомерни искания от страна на ВиК операторите, каза  Иванов.

Той съобщи, че до 30 юни ВиК операторите са били длъжни да представят своите бизнес планове. Започва да тече 6-месечен период до края на годината, в който всички тези бизнес планове, някои от които са с обем над 50 страници, не само трябва да бъдат проверени, а в диалогов режим експерти на комисията изискват допълнителни данни и аргументи за поисканото увеличение на цените и едва в края на годината регулаторът ще се произнесе с решение, което ще бъде много различно от това, което искат ВиК операторите, каза още Иван Иванов.

Той уточни, че 10% от цената е за инвестиции, тъй като мрежата е остаряла и ако не се влага в нея нещата ще станат катастрофални. Иванов каза, че в дружествата работят 15 000 души, които са със заплати под средните за страната. Така че комисията ще търси баланс между интересите на потребителите и ВиК дружествата.

Близо 700 населени места са в тежък воден режим. Искат се големи инвестиции, затова е  създаден българският ВиК холдинг с 1 млрд. лв., за да подпомогне  дружествата.

При неизпълнение на инвестициите, КЕВР намалява цената с невложената сума, тъй като тя е събрана от потребителите.  Той припомни, че 2019 г.  това е станало за 17 дружества.

За да бъдат изпълнявани показателите на за качеството на ВиК услугите, дружествата трябва да бъдат лицензирани, както е в енергетиката. Предстои до октомври това да стане за газовите компании до октомври. За да стане това и с ВиК компаниите, трябва да се промени законът, каза Иванов.