ГЕРБ иска анкетна комисия за инцидента с US военни в Чешнегирово и смъртта на лейт. Манчев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10057736 www.24chasa.bg
Даниел Митов

В парламента да бъде създадена анкетна комисия за инцидента с американски военни в Чешнегирово, които нахлуха по погрешка в цех по време на учение в началото на май и самоубийството на през юли. Това поиска ГЕРБ с декларация от парламентарната трибуна.

Комисията трябва да изясни всички факти и обстоятелства относно планирането и провеждането на учението в Чешнегирово, всички последващи действия на длъжностни лица от Министерството на отбраната по разследване на инцидента и изготвените от тях доклади и революциите под тях, обясни депутатът Даниел Митов. Ще се проверява имало ли е нерегламентиран натиск върху служители на "Военна полиция" да поемат отговорността за инцидента и да подписват документи с невярно съдържание, какви действия са предприети по разследване на инцидента, довел до смъртта на лейт. Манчев.

Ето пълния текст на декларацията на ГЕРБ:

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ПГ НА ГЕРБ-СДС

Взимам думата, за да дам гласност на едно безобразие, което се е случило след инцидента с американските военни в Чешнегирово. За действията и бездействията на ръководството на служба Военна полиция и на политическото ръководство на МО, които доведоха до преждевременната смърт на един български офицер, набеден за виновен, въпреки че е невинен.

До нас достигна много информация, включително и от медиите за нередности, нарушения и дори злоупотреба със служебно положение при извършването на проверката след като инцидента доби публичност, за да се прикрият истинските отговорни и набеждаването на един млад офицер да поеме цялата вина.

Срещнахме се и със семейството на лейт. Тодор Манчев. Тяхната информация потвърди всички наши опасения по начина на провеждане на проверката и в последствие на инцидента. Още повече човек, който организира сватба през август, чака дете и е финансово осигурен не е типичният профил на човек, който би посегнал на живота си.

Малко фактология:

1. След инцидента с американските военни, собственикът на цеха подава сигнал във Военна полиция – Пловдив, като сигналът е получен от лейтенант Манчев като дежурен офицер. (това е момчето което се самоуби). Той го е докладвал към ръководството на службата, което от своя страна, следва да докладва на министъра. Явно покрай смяната на кабинетите е счетено, че този инцидент е маловажен.

2. Чак след като излиза видеоклипа 10 дни по-късно и въпреки, че Военна полиция няма отношение към охраната на учението, по стара порочна традиция вестоносецът бива наказан с мъмрене.

3. Поради разгарянето на скандала министърът на отбраната възлага проверка на Инспектората на МО.

4. Имаме информация, че тази проверка разкрива шокиращи практики по замазване на отговорността, включително и данни за престъпления от ръководството на Военна полиция, които следва да се предоставят на Военна прокуратура. Но по важното, е че не открива вина в лейтенант Манчев.

5. Имаме информация, че този доклад е предоставен от министър Панайотов точно на тези, които са посочени, че се опитват да прикрият случая – а именно полковник Сотиров – директор на служба военна полиция.

6. Имаме информация, че междувременно лейт. Манчев е подложен на натиск да промени показанията си, да подпише неверни документи и да поеме цялата вина по случая, без да е виновен.

7. Доколкото разбираме, два дни след като доклада на инспектората е предоставен от министъра на началника на службата, лейт. Манчев е намерен мъртъв по време на учение, като основната версия е самоубийство.

От ГЕРБ-СДС сме изискали от Министерство на отбраната да предостави изготвените доклади от инспектората на МО и служба Военна полиция, заедно с резолюциите по тях, но до ден днешен те не са ни предадени.

Всичко това повдига редица въпроси:

1. Подвежда ли министър Панайотов обществеността с изявлението, че той не е наказал лейт. Манчев, след като разбираме, че резолюцията му е била „да бъде наказан“

2. Уверил ли се е министъра, че са наказани именно виновните военнослужещи?

3. Имало ли е подправяне на документи от страна на ръководството на служба Военна полиция, за да набедят дежурните служители по време на инцидента да поемат цялата вина?

4. Имало ли е упражняван тежък натиск върху лейт. Манчев да бъде наказан и да поеме вината без да е реално отговорен?

5. Какво се е случило след като лейт. Манчев е намерен мъртъв и какви действия са предприели от военна полиция по разследването? Защото разбираме, че стаята е била основно почистена в изключително кратък срок.

6. Какви са причините наложили спешното назначаване на полк. Сотиров от временен директор на службата за постоянен в последната седмица на служебното правителство, без да се изяснени горните обстоятелства? Още повече след като разбираме, че срещу номинацията му е възразил лично служебният премиер Стефан Янев.

7. Дали тази спешност - не е вид благодарност за действията на полк. Сотиров при разследването на катастрофата с МиГ-29 в Шабла, в която загина майор Терзиев?

Според нас полк. Сотиров, като:

• човек, който е направил всичко възможно да прехвърли отговорността на свой подчинен не може да бъде командир!

• човек, който е извършил зверски тормоз върху свой подчинен, докарвайки го до самоубийство – не може да бъде командир!

• човек, който разбираме е бил на пиршество по времето на погребението на свой подчинен – не може да бъде командир!

Всичко това буди съмнение за една изключително мръсна история на прехвърляне на отговорност от началник към подчинен в най-мракобесните ченгеджийски традиции. История довела до кончината на един млад офицер, бъдещ съпруг и баща.

Тази история не може да бъде заметена под килима и ние няма да допуснем това.

И за да може служебният министър на отбраната да изпълни декларираните от премиера Янев принципи на прозрачност, почтеност и професионализъм, ние ще внесем проект за решение за създаване на анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства относно:

• Планирането и провеждането на учението в Чешнегирово

• Всички последващи действия на длъжностни лица от министерство на отбраната по разследване на инцидента, изготвените от тях доклади и резолюциите по тях.

• Имало ли е нерегламентиран натиск върху служители на Военна полиция да поемат отговорността за инцидента и да подпишат документи с невярно съдържание?

• Какви действия са предприети по разследване на инцидента довел до смъртта на лейт. Манчев?

Всички тези въпроси трябва да намерят своя отговор. Междувременно, разбираме, че Румен Радев е подписал указ, с който дава генералски пагони на полк. Сотиров, въпреки че горепосочените обстоятелства не са изяснени. Това, ни поставя пред въпроса какво наложи подобно бързане с повишаването в ранг? Може би се бърза, за да се изпълнят поети ангажименти и да се материализират взаимни зависимости преди служебното правителство да предаде властта.

Ще продължим да настояваме да получим адекватни отговори от МО и ще проведем консултации с другите парламентарни групи за съставяне на временна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая.