Наследникът на Келнер в PPF: Ще купуваме, ще се развиваме и ще останем тук

https://www.24chasa.bg/novini/article/10057785 www.24chasa.bg
Ладислав Бартоничек СНИМКА: АРХИВ

Новият човек на върха в холдинга, собственик на Би Ти Ви – Ладислав Бартоничек, заяви, че е време за нови инвестиции

Наследникът на милиардера Петр Келнер в управлението на чешкия инвестиционен холдинг PPF Group – Ладислав Бартоничек, дойде в България за първи път, откакто застана начело на компанията след трагичната смърт на нейния основател в края на март.

Той даде интервю пред Би Ти Ви във връзка с плановете на холдинга в региона и по-конкретно в България, която определи като „важен пазар“, на който PPF ще купува, ще се развива и ще остане.

Бартоничек коментира и загубата на своя бизнес партньор и личен приятел Петр Келнер.

„Първите няколко седмици, даже месеци, бяха много тежки, но трябва да кажа, че екипът на PPF страшно много помогна за преодоляване на трудния период, поне в бизнес отношение. Колкото до личните чувства – всеки трябва сам да се справя с тях“, каза Бартоничек.

Според него времената са били много трудни, но компанията продължава напред, като част от почитта, която отдават на Петр Келнер, е PPF като организация да продължава, да развива бизнеса, да създава стойност. „Нищо не остава на заден план. Работим по много проекти и трябва да се уверим, че не забравяме нищо, нито един важен елемент. В това отношение моите колеги са от изключително значение“, добави той.

Бартоничек е оптимист за икономическото бъдеще и смята, че е добър момент за инвестиции в правилните сфери.

„Трябва да се знае, че 60% от стойността, от капитала ни, е инвестирана в Централна и Източна Европа. От тази гледна точка, това е най-важният регион, в който търсим развитие“, каза той.

PPF възнамерява да остане трайно на българския пазар, стана ясно от интервюто.

„Имаме инвестиции в телекомуникациите (б.р. "Теленор"). И в Би Ти Ви, разбира се. И в телекомуникационна инфраструктура, ЦЕТИН. Вероятно не е широко известно, но продаваме и системите на Skoda Transportation в България, най-скорошният пример за това е, че продадохме 30 тролейбуса на град София, с което се гордеем“, каза Бартоничек.

По отношение на медийния бизнес той коментира, че стойността за собственика на Би Ти Ви е в правилното съчетаnие между новини и развлечение.

По повод 112-ото място на България в индекса за свободата на медиите според „Репортери без граници“ Бартоничек заяви:

„За да можем да предоставяме добри услуги на клиентите и да бъдем успешни в бизнеса, трябва да предлагаме супер продукти. Новинарският супер продукт в медиите означава да си безпристрастен, обективен, винаги навреме и да не се влияеш от нито едно направление от политическия спектър. Това е важно за нас и затова в СМЕ създадохме редакционен борд за цялата група, който следи за качеството, независимостта и безпристрастността на новините, за да гарантираме, че продуктът ни е най-добрият“.

В стратегически план като приоритет PPF вижда синергията между телекомуникационния и медийния бизнес.

Посещението на Бартоничек в София е част от регионалната му обиколка в няколко държави, а у нас той се е срещнал с българските екипи на Би Ти Ви, "Теленор" и ЦЕТИН, потвърдиха от телевизията.

PPF Group купи собственика на Би Ти Ви – СМЕ – през октомври 2020 г.