2,5 млрд. лв. са до момента разходите за "Балкански поток"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10058134 www.24chasa.bg
Строежът на "Балкански поток". СНИМКА: РОЙТЕРС

Проектът за разширение на газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница, или "Балкански поток", до момента  е на стойност 2,504 млрд. лв. без ДДС  с всички разходи до въвеждане на обекта в експлоатация. Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков в парламента в отговор на депутатско питане. Той се позова на информация, дадена му от "Булгартрансгаз". Както "24 часа" е писал, министърът поиска уволнението на ръководството на компанията. 

Живков заяви, че газопроводът е свързан със съществуващата газопреносна мрежа на пет места  - при компресорна станция "Странджа", при компресорна станция "Лозенец", в района на село Златина, община Провадия, при компресорни станции "Вълчи дол" и "Полски Сеновец". Това  дава  възможност за пренасяне на газ във всички изходни точки в страната. Към трасето на етап "линейна част" са създадени технически условия за свързване с газопроводно отклонение към  хранилището в Чирен. 

Проектът за разширение на газопреносната инфраструктура, т.е. "Балкански поток", е въведен поетапно през 2019 и 2020 г, като са спазени всички законови процедури и изисквания за тази категория обекти. През 2019 г. са въведени в експлоатация първите два етапа от проекта, като са дадени разрешения за ползване от ДНСК на 17.10.2019 г. за газоизмервателна станция "Странджа" и на 20.11.2019 г. - за преносен газопровод от българо-турската граница до газоизмервателна станция "Странджа" и възела за включване към транзитните газопроводи 1 и 2.

През 2020 г. са въведени в експлоатация линейната част и компресорната станция "Расовец" с разрешение за ползване от 23.12.2020 г. , издадено от ДНСК. 

Министърът съобщи данни и за пренесените количества природен газ. От входа на българо-турската граница са транспортирани 131,205 млн. мвтч от 1 януари 2020 г. до 31 юли 2021 г., което съответства на заявените количества.  

На  българо-сръбската граница са пренесени  83,493 млн. мвтч за същия период, съобщи Живков данните на преносния оператор. 

Пак по информация от "Булгартрансгаз", разширението на газопреносната мрежа представлява фаза 1 от необходимата инфраструктура за реализация на газов хъб "Балкан", като инвестиционните проучвания за хъба са извършени с финансовата подкрепа на механизма "Свързана Европа" на Европейската комисия. ЕК подкрепя иницативата за газоразпределителен център на Балканите в България чрез изграждане на необходимата инфраструктура за ролята на страната в общоевропейския пазар, прочете Живков.  Всички инвестиционни дейности и инициативи на независимия газов оператор са сключени съобразно законодателството на ЕК и националното законодателство.