Взлом и саботьори в БНР - личните причини на Андон Балтаков да напусне (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10059389 www.24chasa.bg
АНДОН БАЛТАКОВ

“Трябва да се свиква с тези неща!” Така премиерът Стефан Янев обезсърчил Андон Балтаков, когато генералният директор на БНР се оплаква, че непознати са нахлули в дома му в края на юни.

40 дни след като открива кални стъпки в жилището, той подава оставка като шеф на БНР и се връща при жена си и децата в Ню Йорк. Това е трети или четвърти път, в който началникът си тръгва, след като е поел поста през януари 2020 г. При предишните казуси в СЕМ успокояват тревогите и потушават възмущението на Балтаков от действия на правителството или от бездействие на журналистическата колегия, и той остава. До онзиден.

“24 часа” в понеделник знаеше, че “сред дълбоко личните причини” за внезапната оставка е точно нахлуването в дома му. И разочарованието от “свещени крави” в БНР, торпилиращи опитите му за реформа.

Бившият директор описва пред “Дневник” защо предсрочно си тръгва: личната му сигурност, опити за саботаж вътре в БНР, липсата на професионална подкрепа на журналистическата гилдия у нас.

Затова Балтаков подава молба да бъде предсрочно прекратен договорът му в понеделник в СЕМ. Само 48 часа по-късно оставката е приета, а радиото временно е поето от юриста Милен Митев.

През последните месеци Балтаков не се доверява на никого в БНР. Не общува с колеги. Сам пише отчетите за СЕМ, защото не вярва на данните, които му предоставят. Излишна параноя или разочарование, че човек с впечатляваща като неговата управленска кариера в чужбина не е бил подкрепян достатъчно?

Пред “Дневник” описва в детайли историята с взлома - оставената мръсна чаша от чай на барплота в хола била последната капка, която му показала, че някой цели да го сплаши. От дома не е откраднато нищо - нито техника, нито кредитните му карти или американският паспорт, който бил на достъпно място. Криминалисти разчитат подобно нахлуване като опит за сплашване. Затова се обажда на служебния министър на МВР Бойко Рашков. Описва случилото се и притесненията, че някой подслушва телефона му.

“Да, разбрах” е отговорът на Рашков, който очевидно не задоволява притеснения мъж. Балтаков говори и със служебния премиер при гостуване на Стефан Янев в БНР.

“Имахме лична среща и той спомена нещо такова. Казах му, че трябва да се свиква. Но нека излезе и каже какво му казах до края”, коментира премиерът в петък следобед.

Усещането на радиошефа било, че го сплашват вероятно представители на икономически или политически интереси, недоволни от начина на управение в БНР. По думите му няколко души - журналисти и служители в радиото, опитвали да попречат на реформите. Те разпространявали невярна информация, че Балтаков щял да намалява заплати в БНР, да съкращава, да закрива програми и предавания... Според него саботьорите в БНР, които десетилетия имали влияние върху вземането на управленски решения в тази медия, го описвали навън като човек, който губи почва под краката си и няма подкрепа.

Междувременно се появи и втора версия за оттеглянето на Балтаков, която е свързана с катастрофа с неговия служебен автомобил в Благоевград.