"168 часа": Медузи нападат плажовете в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10062537 www.24chasa.bg
Жилещата медуза Pelagia noctiluca.

Хората са шокирани и отказват да се къпят

Освен мътната зелена вода в Егейско море са плъзнали и жилещи медузи от вида Pelagia noctiluca, които са феномен за изумрудените плажове в Гърция

Едни от най-красивите места на южната ни съседка започват да отблъскват туристите, защото не могат да влязат и да се къпят на спокойствие.

“Те са супернеобичайни за тази част на страната, и то в това количество - категоричен е инструкторът по фрийдайвинг Любомир Стефанов. - Досега толкова много не е имало изобщо.

Парещи са и са неприятни

Срещали сме до 1-2 за цял сезон през изминалите години. А сега имаше дни, в които на един от плажовете на Халкидики бяха излезли супермного. Хората се чудеха дали да влизат да се къпят.”

Георги Грънчаров, който е любител на Гърция и предпочита да прекарва почивките си там, раказва в своя блог, че преди няколко дни е бил на Алонисос, един от Спорадските острови. Времето било хубаво, морето - спокойно, но никой не плувал. Причината била необичайното нашествие на медузи. Те били толкова много, че всеки, осмелил се да поплува, бивал опарен.

Според местните безгръбначните животни първо са се появили на Халкидики, а вятърът и теченията са ги донесли и при тях. Обясненията на учените са, че отново високите температури и

необичайният цъфтеж

са причините за появата на жилещите медузи.

Биолозите обясняват, че тези многоклетъчни изяждат храната на малките рибки, които умират, а те увеличават популацията си.

“Преди да дойдем на Алонисос, бяхме 4 дни на остров Скопелос - обяснява Георги Грънчаров. -

Там също

имаше медузи

И там ме опариха. Началото на моето проучване по този въпрос бе именно на Скопелос и започнах да разпитвам местните. Оказа се, че проблемът е толкова голям, че има фейсбук група, създадена с тази цел, а даже и приложение. Туристите би следвало да се информират един друг, като приложат снимка, коментар и локация. По този начин всички се обединяваме в защитата от медузите.”

Гръцките биолози все още не дават категорично обяснение за появата на неприятните мекотели. Те припомнят, че подобен случай е имало и през 80-те години на миналия век, но и тогава не са изтъкнали причина за необичайното нашествие.

Въпреки че местните и туристите са шокирани, учените обясняват процеса единствено чрез антропогенното замърсяване. След като благоприятно се развива фитопланктонът благодарение на азотите и нитратите, следващото стъпало е зоопланктонът, а след това -

малките рибки и медузите

Какви изследвания правят нашите учени през март какво установяват и какви са характеристиките на жилещата медуза, четете ТУК.