Кирил Домусчиев и Васил Велев изригнаха срещу скъпия ток, искат оставки

https://www.24chasa.bg/novini/article/10065688 www.24chasa.bg
Васил Велев СНИМКА: Йордан Симеонов

Едрият бизнес изригна срещу високата цена на тока на борсата и поиска оставки на всички, които управляват енергетиката. Първо ротационният председател на асоциацията на работодателите пусна във фейсбук гневен коментар. След това той бе споделен и коментиран и от Кирил Домусчиев - председател на КРИБ, най-голямата работодателска организация. Ето поста: 

Кой и в чия полза управлява българската енергетиката? Безпределни тъпанари или енергийна мафия? Или става дума за саботаж?

От началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа! (Не броим Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови). Това написа във фейсбук Васил Велев, ротационен председател е на Асоциацията на организациите на българските работодатели. В поста си той пише още: 

Кирил Домусчиев
Кирил Домусчиев

"1. Потреблението на електроенергия през лятото т.г. в България е между 2,8 хил. и 5,2 хил. мегавата (при инсталирани мощности от над 10 хил. мегавата). НЯМА недостиг на мощности.

2. Държавния ТЕЦ "Марица изток 2" работи с 1/4 от капацитета си, (разполагайки с персонал за 6/4, като за всеки един от над 2000 работници и служители домакинствата и бизнеса плащат по над 4000 лева месечно). Като цените са над себестойността и далеч над променливите разходи!

3. Изнасяме значителни количества електроенергия, при това на по-ниски цени от тези, на българската борса!

4. Не сме обединили пазара ден напред с румънския и от там със западноевропейския, който е с по-добри цени, но побързахме (въпреки възраженията на бизнеса) да се обединим със скъпия гръцки пазар.

От 1,2,3 и 4 (а може да се продължи и с 5.6.7...) следва, че българската енергетика не се управлява в интерес на българските граждани, домакинства и предприятия!

МЕ, БЕХ, ТЕЦ2!

ОСТАВКА!".

"Абсолютно си прав, Васко! Безхаберието, енергийната мафия и корупцията пак ни превзеха! После прави икономика?! Как? За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?!

Всичко, което постигахме с протестите през 2015 година, отиде в канала. Само в рамките на месец! Аз лично няма да ходя на среща с ръководството на БЕХ. С тези хора няма какво да си кажем", коментира написаното от Васил Велев  Кирил Домусчиев.