Аплодисменти и сълзи изпратиха Радосвет Радев (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10067801 www.24chasa.bg
Опашка от опечалени пред Света София за поклонението на Радосвет Радев

Дарик радио ще се управлява временно от доведения син на Радев - Христо Христов, и от програмния директор на медията Константин Вълков

Черквата "Света София", където се случват повечето тайнства от живота на Радосвет Радев - и венчавката му с любимата Дима, и кръщенето на сина Борис (вече 13-годишен), не успя да побере днес стотиците близки, приятели и колеги, дошли да се простят със създателя на Дарик радио.

Създателят на Дарик радио Радосвет Радев си отиде внезапно на 6 август
Създателят на Дарик радио Радосвет Радев си отиде внезапно на 6 август СНИМКА: Велислав Николов

Близо два часа те изказваха съболезнованията си на жена му Дима, на децата им Рада, Света и Борис и на доведения му син Христо. Никой от опечалените, дошли поне 60 минути преди началото на поклонението, не си тръгна и докрая, за да бъде изпратен Радев с дълги аплодисменти и много сълзи.

Десетки венци са подредени пред храма
Десетки венци са подредени пред храма "Света София" СНИМКА: Велислав Николов

"Кого погребват", попита възрастна женица, приседнала на пейка под едно дърво, за да се пази от силното слънце, и очевидно впечатлена от върволицата от хора в черно и с бели цветя в ръцете.

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Фасадата на "Света София" не се виждаше от венците - над 60 на брой, които бяха поднесени в памет на Радосвет Радев. Те бяха от президента, министър-председателя, отделни министри, парламентарните партии, Българската стопанска камара, на която Радев беше председател. Както и от в. "24 часа", Българския червен кръст, "Албена" АД, където той беше акционер, Конфедерацията на автомобилните превозвачи, "Дипломат плаза", Арбитражният съд при БСК, Българската минно-геоложка камара, фондация "Тео", Националния съюз ТПК, maikomila.bg и много други.

Стотици близки и колеги на Радосвет Радев се събраха да го изпратят в последния му път
Стотици близки и колеги на Радосвет Радев се събраха да го изпратят в последния му път СНИМКА: Велислав Николов

"Г-н Радосвет Радев беше човек с размах и на мисълта, и на действията. Той беше от хората, които се бореха до последно за предвидима и благоприятна среда на българския бизнес. Беше сред хората, които още в началото на демократичните промени не само осъзнаха, че не можем да прогресираме като общество без медиен плурализъм, без свободни и обществено ангажирани медии, но и създаде такава", каза президентът Румен Радев, който изчака реда си на дългата опашка с голям бял букет в ръце и заобиколен от охраната си от НСО.

Константин Вълков, изпълнителен директор на Дарик радио до снимката на създателя на медията
Константин Вълков, изпълнителен директор на Дарик радио до снимката на създателя на медията

Сред опечалените бяха всичките колеги на Радосвет Радев от "Дарик".

Димитър Манолов, президент на КТ
Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" (в средата) СНИМКА: Велислав Николов

"Той обърна името си и от Рад стана дар. Така се роди името "Дарик" и стана три пъти "радио" - Радосвет Радев и "Дарик". От латински "радио" означава лъч, а Радев беше лъчът на свободата", каза Кирил Вълчев, един от най-ярките журналисти в "Дарик", който вече е генерален директор на БТА.

Десислава Атанасова и Димитър Главчев от ГЕРБ
Десислава Атанасова и Димитър Главчев от ГЕРБ СНИМКА: Велислав Николов

На поклонението дойдоха столичният кмет Йорданка Фандъкова, известният фотограф Иво Хаджимишев, двама бивши генерални директори на БНТ - Константин Каменаров и Уляна Пръмова. По думите на Пръмова с кончината на Радев все повече си отива поколението на качествените хора.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров
Президентът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Велислав Николов

Присъстваха още главният изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг груп" Николай Андреев, главният оперативен директор на "Би Ти Ви медия груп" Господин Йовчев, директорът на операта Пламен Карталов, вицепремиерът Атанас Пеканов, бившият собственик на "Левски" Тодор Батков, Десислава Атанасова, Арман Бабикян, Николай Хаджигенов, Ричард Алибегов и още политици, общественици, представители на бизнеса и културните среди.

Пламен Карталов, директор на Националната опера и балет
Пламен Карталов, директор на Националната опера и балет

Дойде и режисьорът Теди Москов, който е кръстник на сина му. "Бог да го прости, за да му е леко небето. Ние сме приятели от казармата, съказарменици. Сближи ни това, че имахме еднаква скорост на мисълта. Той е около четири пъти по-умен от мен, а аз не минавам за глупак. Удивителна интелигентност и размах имаше, успя да направи нещо, което малко хора успяха да направят толкова бързо", каза Теди Москов.

Бившият собственик на
Бившият собственик на "Левски" адвокат Тодор Батков и настоящият изпълнителен директор на клуба Константин Баждеков (вдясно)

Опелото бе извършено от отец Ангел Ангелов - протосингел на Софийската света Митрополия и предстоятел на храм “Света София - Премъдрост Божия”. "Той кръщава и моето дете", каза Ники Кънчев, според когото Радосвет Радев е епоха в радиото и медиите.

Валентин Николов, шеф на БЕХ.
Валентин Николов, шеф на БЕХ.

Създателят на Дарик радио, който беше собственик и управител на медията до сетния си дъх, си отиде без време на 6 август на 61 години. Смъртта го покоси внезапно пред радиото, което той толкова обичаше, докато изминавал пътя към него от Българската стопанска камара - мястото, което Радев успя да възроди през последните 3-4 години като неин председател.

Бившият министър по евроинтеграцията Гергана Паси (вдясно) и сестра й Михаела Калайджиева, главен директор
Бившият министър по евроинтеграцията Гергана Паси (вдясно) и сестра й Михаела Калайджиева, главен директор "Корпоративна политика" на "Теленор" България

Вдъхновяващ, така го наричат колегите му журналисти заради всички години, през които Дарик радио съществува и е олицетворение на свободната медия. Самият Радосвет Радев често се шегуваше, че е кръстил радиото на себе си, а после и дъщерите си - Рада и Света. И наистина обичаше бащински радиорожбата си.

Депутатите от ИБГНИ Николай Хаджигенов и Арман Бабикян
Депутатите от ИБГНИ Николай Хаджигенов и Арман Бабикян

Всеки ден Радев е бил в радиото, разказват колегите му. Присъствал е, без да се меси в работата им и това е била неговата рецепта за свободна журналистика.

Мартин Захариев, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм
Мартин Захариев, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм

Именно заради него "Дарик" никога не смени собствеността си, а създателят му се превърна в епоха в медиите.

Вицепремиерът по европейските фондове Атанас Пеканов (младият мъж с очилата в средата)
Вицепремиерът по европейските фондове Атанас Пеканов (младият мъж с очилата в средата)

Сега радиото ще се управлява временно от доведения син на Радев - Христо Христов, и от програмния директор на "Дарик" Константин Вълков. Собствеността на медията е 100% притежание на Радосвет Радев.

Шефът на БТА Кирил Вълчев
Шефът на БТА Кирил Вълчев

Семейството бизнесмени Николай Вълканов и Румяна Георгиева
Семейството бизнесмени Николай Вълканов и Румяна Георгиева

Издателят на Медийна група
Издателят на Медийна група "България" Венелина Гочева и шефът на Дойче веле България Александър Андреев