"168 часа": Пет пъти съдбата предупреждава Екзюпери да не лети

https://www.24chasa.bg/novini/article/10070356 www.24chasa.bg

Няколко пъти го отстраняват от служба, но той използва връзки по високите етажи, за да се върне

Нощта преди фаталния 31 юли е сменен с друг пилот, но след бурен скандал се качва в кабината

Когато започва Втората световна война, писателят авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери се опитва да се върне като доброволец във военновъздушните сили. Дълго време му отказват заради възрастта и нараняванията му - лявата му ръка е частично парализирана. Приятелите му също го убеждавали, че фронтът отдавна не е за него.

Единственото желание на Екзюпери обаче било да служи на страната си. Затова решава да активира всичките си връзки по високите етажи, за да се качи отново на самолет. Той се насочил към генерал Дулитъл, който бомбардира Япония след атаката на Пърл Харбър. След редица разговори писателят най-накрая получава правото да лети отново с френските военновъздушни сили. През 1943 г. е мобилизиран и се отправя на курс за Алжир. Повишен е в чин майор и започват тренировките на новото поколение самолети P-38 Lightning. Машината е с нов ескадрон и Екзюпери тепърва започва да разучава военните маневри.

Именно с този самолет той изчезва безследно на 31 юли 1944 г., а преди няколко дни се навършиха 77 години от смъртта му, която все още е обвита в мистерия. В онези години летецът бил обсебен от новите самолети, разполагащи с невероятна маневреност - смятали се за най-добрите летателни апарати за времето си. На 21 юли 1943 г. 42-годишният писател сяда в пилотската кабина и прави обиколка над Южна Франция, а целта е заснемането на разузнавателни кадри. Операцията била около 5 часа и 50 минути и остава единствената, която минава без усложнения. 9 дни по-късно тръгва на втора мисия, но още в началото един от двигателите се поврежда и екипажът трябва да се върне. При кацането обаче Екзюпери забравя да повиши налягането в хидравличните спирачки и пада в маслинова градина.

Отношенията му с колегите се изострят, вече никой не иска да лети с него. А той правел грешка след грешка. Поредната била, че летял на височина от 7000 м вместо на 2000 м, каквито били изискванията на контролната кула, и то без кислородна маска. Оказало се, че Екзюпери гледал съвсем различни данни на таблото и се объркал. Това потвърдило факта, че вече не може да се справя с новите технологии, но той упорито отказвал да си го признае. Въпреки това за кратко отново е отстранен от работа.

Единственият човек, който го подкрепял, била съпругата му Консуело Сунсин, но и тя се опитвала да го убеди, че е време да се откаже.

Всъщност любовта им била достойна за страстен роман. Двамата се женят през 1931 г. и бракът им е доста бурен. Първоначално взаимно си изневерявали, но много се ревнували. Антоан имал доста афери с други жени, но съпругата му била толкова ексцентрична и дръзка, че той не можел да се овладее, когато бил около нея.

Преди да срещне Консуело, Екзюпери живее бохемски, както той самият признава - като в "лудо колело". Срещата му с нея "спира въртенето". Има няколко версии за запознанството им, но със сигурност всичко започва с романтичната целувка в небето. Той е млад пилот и кани в кабината си красива пътничка. Полетът е до Буенос Айрес, а дамата е гореща латиноамериканка.

Страстта между двамата избухнала почти мигновено и била толкова силна, че само 7 дни след тази среща писателят й предложил брак.

Приятелите му обаче не одобрявали новата жена в живота на Екзюпери. Сравнявали я с първата му любов - красавицата Луиза. Антоан преживял тежко раздялата си с нея - родителите й я омъжили за друг.

Всъщност Консуело била нещо като муза за писателя и се смята, че благодарение на нея създава световноизвестната детска книга “Малкият принц”. А прототипът на едноименната героиня в историята била именно тя. Съпругата му била с темпераментен дух. Екзюпери винаги се удивявал на нейната фантазия и на лекотата, с която създавала чудновати истории. Неслучайно той я наричал “моят малък салвадорски вулкан” или "бодлива роза".

Въпреки огнената си любов Консуело не успяла да откаже Антоан от самолетите. 

Цялата история четете ТУК