Площад "Жеравица" в Монтана с нова визия, отново с чипровски килим

https://www.24chasa.bg/novini/article/10070467 www.24chasa.bg
Новата визия на площад "Жеравица"

Идейният проект на арх Пенко Ценов за основен ремонт на площад Жеравица вече е готов. Вървят различни процедури, уточни кметът Златко Живков. Общо строително-монтажните дейности са на стойност 5 милиона 640 хиляди лева. Ще бъдат определени строителния надзор -120 000 лева и авторския надзор – 18 000 с ДДС. В 14 дневен срок ще се произнесе за Оценка по въздействие на околната среда РИОСВ – Монтана.

„Спазваме всички процедури, затова има известно забавяне. Ще се работи в няколко определени зони. Зоната около паметника на септемврийското въстание на центъра. Зоната около фонтаните на площада. Изцяло нови сухи фонтани ще има. Зона пред Регионалната библиотека "Гео Милев". Зоната по булевард "Трети март" и зоната около Чипровския килим. Предвиждат се мерки за подобряване на физическата среда посредством рехабилитация на настилките, осигуряване на достъп на групи в неравностойно положение, сигурността, безопасността, енергийна ефективност. Амбициозна е програмата за пълна реконструкция и рехабилитация на централния площад в Монтана.", каза Златко Живков.

Последният ремонт на централния площад в Монтана е правен и недовършен през 1983 година, когато е минал оттук Дипломатическият корпус по повод 60 години от Септемврийското въстание.

Ремонтът сега ще завърши до лятото на следващата година, той трае 18 месеца. Ще бъде изграден нов фонтан, правоъгълен, на едно ниво. Въздействие ще има върху площите и пред библиотеката и ресторант Житомир. Ще бъде изградено ново енергоспестяващо осветление. Плочките , които ще се ползват ще бъдат бетонови, така че да могат да се боядисат за мотивите на чипровския килим, ще се ползват и термо плочки, които позволяват на гражданите спокойно да се движат без пързаляне и подхлъзване, обясни архитект Пенко Ценов, автор на проекта. Всички граждани могат да видят новата визия на площада на информационното табло на сградата на общината в центъра на Монтана.