"Спартан" транспортира тримесечно бебе с аневризма в мозъка до Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/10072288 www.24chasa.bg
Самолет „Спартан“ от състава на ВВС Снимка Архив

Военнослужещи от 16-а авиационна транспортна група във Враждебна получиха задача днес, 11 август, да участват в авиомедицинска евакуация. В 7.20 ч. сутринта екипаж от авиобазата със самолет „Спартан“ излетя с 3-месечно бебе на борда на самолета и медицински екип от УСБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. Военнослужещите ще транспортират малкия пациент до Париж, Франция. Предвидено е днес самолетът да кацне обратно на летище София. Това съобщиха от Министерство на отбраната.

Втори екипаж на самолет „Спартан“ днес ще участва в транспортирането на ученици и техни преподаватели от Австрия до София. Както Министерството на здравеопазването вече съобщи, децата са били на езиков лагер в гр. Кнапенберг. След установяване на коронавирусна инфекция, 13 ученици и техни учители са поставени под карантина.

Военнослужещите от състава на ВВС ще извършат днес авиомедицинска евакуация на заразените деца и на един техен преподавател със самолет „Спартан“. Предвижда се самолетът да излети в 17.00 ч. по маршрут София - летище Клагенфурт, Република Австрия, и обратно. При транспортирането на учениците ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки.

В първия ден от седмицата, на 9 август, военнослужещи от 16-та транспортна авиационна група от със самолет „Спартан“ изпълниха друга медицинска задача. Те транспортираха пациент с аневризма в мозъка и медицински екип. Пoлeтът бeшe пo мaршрут Coфия – Варна – Coфия.