Министърът отговаря на питане: Децата на премиера работят в БЕХ и в "Булгаргаз" (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10073403 www.24chasa.bg
Стефан Янев СНИМКА: Йордан Симеонов

Синът и дъщерята на премиера Стефан Янев работят в БЕХ и “Булгаргаз”. Това става ясно от отговор на министъра на енергетиката Андрей Живков на питане на депутата от ГЕРБ-СДС Димитър Янев.
И във въпроса на депутата, и в отговора на министъра имената на хората са заличени, с едно изключение. Но от контекста става ясно, че това са децата на Стефан Янев.

Живков съобщава, че е поискал информация от Българския енергиен холдинг и “Булгаргаз”. От нея ставало ясно, че едното назначение - това в БЕХ, е станало на 18 април 2017 г., когато Янев е вицепремиер в кабинета на Огнян Герджиков - първото служебно правителство на президента Румен Радев. Този кабинет управлява от 27 януари до 4 май 2017 г.

В отговора на енергийния министър се посочва, че “лицето е назначено на длъжността “младши експерт” в дирекция “Проекти”.

“В периода след назначаването спрямо показаните от Костадин Янев делови качества същият е бил преназначен от длъжността “младши експерт” в отдел “Газови проекти” на длъжността “експерт газови проекти” в дирекция “Проекти”, посочва още Живков, с което разкрива, че това е синът на Стефан Янев.

Второто назначение - това в “Булгаргаз”, е на длъжност “младши експерт” в отдел “Международно сътрудничество и връзки с обществеността”. Направено е на 1 юни 2020 г., когато Стефан Янев не е в управлението на държавата, а е секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев. По това време вече действа третото правителство на Бойко Борисов, а министър на енергетиката отново е Теменужка Петкова. Към момента Екатерина Янева е експерт в същия отдел.

Живков съобщава, че компетенциите на Янев - младши са съответстващи на заеманата от него длъжност, той има висше образование, специалност “Финанси”.

И компетенциите на дъщерята на служебния премиер са в съответствие с квалификацията , завършила е “Публична администрация” в СУ “Св. Климент Охридски”. Съгласно длъжностната характеристика тя участва в подготовката за провеждане на срещи и разговори между представители на дружеството и търговски партньори в страната и зад граница, осъществява писмен превод от и на английски език, изготвя кореспонденция, предназначена за контрагенти в страната и чужбина, както и на материали за медиите.

На въпрос на депутата провеждани ли са конкурси, министърът пише, че за заеманата длъжност в БЕХ не се изисква подобна процедура.

А в “Булгаргаз” са приложени правилата за подбор и назначаване на персонал в компанията. Янева е назначена след подадена молба за работа, проведени интервюта с ръководителите на отдел “Човешки ресурси” и отдел “Международно сътрудничество и връзки с обществеността” и финално интервю с изпълнителния директор на дружеството Николай Павлов.

“БЕХ и “Булгаргаз” са търговски дружества по смисъла на Търговския закон, съответно към тях не са приложими законови разпоредби, които изискват задължително провеждане на конкурсни процедури при назначаване на служители”, пише в заключение Живков.

Преди дни самият Янев заяви, че е горд с децата си, които са възпитани, образовани и добри хора. “Те имат техни деца и съм щастлив и с двама внуци. Развиват тяхната кариера, знам, че са на експертни позиции, друго не знам”, обясни премиерът.