Бранш дава 6 аргумента защо търговците не са виновни за високите цени на тока

https://www.24chasa.bg/novini/article/10074226 www.24chasa.bg
Цената на тока с ден на доставка 12 август е сред най-ниските в Европа. Това стана след като беше пуснат и пети блок в държавната ТЕЦ "Марица-изток 2"

Асоциацията на търговците на електроенергия изпрати писмо до премиер, министър, КЕВР и БЕХ

Асоциацията на търговците на електроенергия в България  реагира с писмо до премиера, министъра на енергетиката, председателя на КЕВР и шефа на БЕХ по обвиненията, че търговците на ток са сред причините за високите цени на  свободния пазар.

Директорът на БЕХ Валентин Николов заяви по една от телевизиите, че сред причините за високите цени за и нелимитираните договори, тоест оферти без горна цена. Това е заради модата напоследък търговците да предлагат на клиентите си сделки по цена борса+ надбавка на търговеца и затова тях не ги засягали високите цени, уточни той и пред "24 часа".

Асоциацията на търговците написа 6 аргумента, че не те вдигат цената:

- Над 90% от електроенергията за свободен пазар в България се предлага на пазар "ден напред"  на българската енергийна борса. Търговците са принудени да купуват основна част от количествата си от него, затова и цените към крайните клиенти са обвързани с тези на борсата.

- Нелимитираните оферти, тоест оферти по максимални цени, са под 0,2% от търсенето.

- 91,5% от предлагането на борсата идва от производителите, което дефинира цените, а търговците до голяма степен са ценовоприемащи.

- Гръцкият пазар е вторият най-скъп пазар в Европа, като обединението му с българския повишава цените у нас.

- Мрежовите оператори са задължени по закон да закупуват електроенергия от борсата за покриване на технологичните загуби. С цел поддържане нормалната работа на мрежата те трябва да си гарантират електроенергия от борсата, а за го направят това подават оферти на достатъчно високи цени.

- Търговците при извършване на дейността си изпълняват напълно законовите и регулаторни разпоредби.

" За пазарната ситуация, свързана с предлагането и цените, предварително сме уведомили отговорните институции с наши писма изпратени през месец април, май и август. Като в тях сме предложили конкретни мерки за подобряване състоянието на пазара. Подкрепяме това, че част от тях вече се изпълняват, като напр. активирането на допълнителни базови мощно", се казва в писмото.