Всички гледат към избори през октомври, а няма пари и за тях - бюджетът е на трупчета

https://www.24chasa.bg/novini/article/10074407 www.24chasa.bg
От ръководството на “Има такъв народ” са категорични, че се отива на следващи предсрочни избори. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

На 4-ата седмица от работата на 46-ото НС тепърва почва пазарлъкът за комисии

Бой за 3-ия мандат между Нинова и Манолова, но “техническо правителство” до пролетта не е математически възможно

Радев свика първия от 20 месеца КСНС за харчовете в кризата

На четвъртата седмица от работата на 46-ото народно събрание още няма нито една постоянна парламентарна комисия и съответно не може да бъде вкаран и един законопроект. Нито актуализацията на бюджета.

В ситуация на неприет бюджет правителствата харчат анологични суми от перата на досегашния до приемането на нов. Преизчисляването на пенсиите и новите извънредни избори обаче не са предвиждани в бюджет 2021 и затова няма как да се случат, въпреки че служебният министър Гълъб Донев внесе предложение как да стане актуализацита на пенсиите, а НОИ дори направи разчети за още възможни варианти.

Но вече месец след старта парламентът не е започнал да създава своите постоянни комисии. За сравнение - в работилото едва 9 дни 45-о НС бяха съставени бюджетна, социална и здравна комисия.

И тъй като явно се върви към предсрочно разпускане на парламента поради нищожен шанс да излъчи някакво правителство, рискът е да няма пари дори за нови избори. Дори за редовните президентски, тъй като

това перо

бе похарчено за

извънредния

вот на 11 юли

Няма да има възможност и за допълнителните плащания на медиците, помощите в ковид кризата, още по-малко - за пенсионерите.

Поне правна и финансова комисия трябва да сформират депутатите, за да има страната актуализиран бюджет, помоли ги вчера настоятелно говорителят на служебното правителство Антон Кутев. “Всички резерви са изстискани”, обърна се той към политиците.

“Служебното правителство не разполага с инструмента “бюджетиране”. В момента в бюджета има пари, защото има подобрена събираемост. До средата на август ще си изпълним всички ангажименти, но оттам нататък пари няма. Мерките на ГЕРБ, като например парите за лекарите на първа линия, 50-те лева добавка към пенсиите, бяха гарантирани до май”, разясни Кутев пред bTV.

Очаква се в хазната до края на годината да влязат още 2 млрд. лева, но няма как да се харчи от тях без бюджетна рамка. Държавата трябва да поеме социалните и икономическите си ангажименти, призова той.

“Може парламентът да има друга визия - било за пенсиите, било за това как да се помогне на бизнеса, но е абсолютно необходимо да направим актуализация, за да можем да посрещнем всички плащания до края на годината”, предупреди преди ден в интервю за “24 часа” и финансовият министър Асен Василев.

Президентът Румен Радев пък свика за понеделник заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с основна тема именно финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза. Радев не бе свиквал КСНС от 9 януари 2020 г.

Има макар и малък шанс за правителство, изрази все пак надежди Антон Кутев. Той лично

бил за

съвместяване

на нови

парламентарни

избори с

президентските

в края на октомври. Възможната дата е 24-и, както “24 часа” вече описа.

Но каквото и да стане, въпросът за бюджета не бива да бъде оставен на трупчета, отново апелира говорителят.

Снощи все пак партиите са започнали да правят списъци за председатели на комисиите, научи “24 часа”. ИТН искала 9 шефски кресла. Очаква се пазарлъците по имената да са днес и в петък.

Председателката Ива Митева обясни, че още от началото на седмицата призовала шефовете на групи да ускорят процеса. “В края на краищата една от основните задачи на народните представители е да работят активно, и то в комисиите. Направихме ги да работят всеки ден. Хубаво е законите да започнат да се обсъждат вече. Дори да няма парламент, е добре за следващия тези закони да са се обсъдили и да се знае горе-долу какви са настроенията”, обясни Митева.

Единственият шанс този парламент да продължи, остава “техническо” правителство с третия мандат. Така от БСП, ДБ и “Изправи се БГ! Ние идваме!” наричат варианта за кабинет до пролетта, който да осигури преминаване през зимната криза заради пандемията. Истински женски бой на микрофона кой да вземе третия мандат обаче спретнаха вчера Нинова и Манолова.

“Отново започнахте да налагате разделителни линии. Не го правете, защото това минира възможности за България. Не за вас или за нас”, заяви Нинова в декларация и обвини ДБ, че извивали ръцете на президента да не го дава на социалистите. И се скара как така на инат отсега казват, че няма да го подкрепят . “ Отиваме на трети избори? Зимата? В ковид кризата, в икономическа криза, в социална криза, без бюджет и без пари за хората?”, попита тя хората на Христо Иванов.

Нинова обяви, че отсега трябва

да почнат

разговорите

със служебните

министри кой да

остане в такъв

“зимен” кабинет и да изпълнява конкретни договорени ангажименти.

Манолова обаче даде да се разбере, че чака ИБГНИ да вземе този мандат и поиска формиране на “контракризисен кабинет”, също с успешните министри от служебния и с още професионалисти, но без партийни лица.

“Никой тук да не се обърква, че това е реалити формат или социален експеримент с гражданите, че това е телевизора демокрация и телевизорът прави силата, за други форми на политически инженеринг”, предупреди тя. Слави Трифонов обаче вече отсече, че няма да подкрепи правителство с третия мандат. Засега такива знаци не дава и ГЕРБ, така че би могло да се случи само със съучестието на ДПС, което левите и ДБ не приемат.

ИТН: Искаха

ни постове

в регулатори

и комисии

Слави ме атигираше да не игра за кмет, каза Мая

Тошко: Готов съм с детектор на лъжата ще докажа, че тя и Иванов са лицемери

Пазарлък за постове е имало от страна на преговарящите с “Има такъв народ” политически сили. Това разкриха хората на Слави Трифонов в декларация вчера. Тя бе изчетена от зам.-шефката на групата Виктория Василева от трибунката в кулоарите на НС, но без възможност за въпроси от медиите.

Никога истински не са искали разговор за политики. Някои от тях го доказаха с формалното си участие в срещите на експертните групи. Това беше прикритие, което целеше да проправи път към постове и влияние. През цялото време очакваха този разговор - другия. Кои министерства и кои регулаторни органи ще овладеят. Не го получиха. И няма да го получат от ИТН.

Това ги доведе

до лудост,

заяви Василева. Така тя потвърди информацията на “24 часа” от вторник, че неофициално хора от ДБ и БСП са искали от ИТН постове на различни нива в държавната администрация.

Василева цитира и конкретни реплики, отправяни към тях от другите: “Обещайте му нещо на Христо, после няма да го изпълните”; “Моля ви, направете нещо, защото в следващия парламент няма да влезем”; “Сложете когото и да е, само махнете този” и др.

Твърдят, че говорим нагло и безцеремонно. Не, ние просто сме честни и истински. Не се крием зад лицемерни усмивки и кухи фрази, заявиха от ИТН. Обвиниха старите партии, че “всичко ще се урежда с шушукане по ъглите на НС за предварително договаряне на порциите”.

ИТН е кауза и тя ще бъде жива. Време е някой да изхвърли боклука!, завърши Василева.

По-късно м пленарната зала Тошко Йорданов разкри подробности от разговорите с групите. Г-н Христо Иванов заяви пред 5 човека в нашата стая, че той трябва да одобри всеки от министрите и всеки ръководител на ръководните органи.

Ако това

не е кадруване,

аз съм

баскетболист

3 м висок,

каза той. И допълни: Мая Манолова заяви пред мен: “Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнете.” Бих отишъл на детектор на лъжата, за да докажа какво казаха тези двамата лицемери.

“Трифонов ме агитираше да не се кандидатирам за кмет на София и срещу какво да не го правя. Въпреки това се явих срещу Фандъкова и орлетата”, скочи в отговор Мая Манолова.

Целият този дебат в парламента предизвика Слави Трифонов, който пусна нов пост във фейсбук следобед.

В него той обясни, че гласуване за правителството практически е имало, защото ДБ, ИБГНИ и БСП заявили, че няма да подкрепят.

И днес цял ден чувам - ама защо няма да има правителство на ИТН? Защо няма да се гласува? Защо няма да има дебати? Това е някаква шизофрения. Имам чувството, че живеем в лудница. Ами няма да се гласува, защото не получихме желаната подкрепа. Толкова е просто. Ние правителство, подкрепено от ГЕРБ и ДПС, няма да правим. Не го ли разбрахте най-после?, написа Трифонов.

Ако бяхме толкова зависими и подвластни, това правителство щеше да го има. Но го няма, защото властта за нас не е на всяка цена. Ние сме свободни и можем да влезем във властта и да управляваме само ако бъдем такива - свободни. И ако суверенът реши, завършва Трифонов.

“Не се е**вайте с нас” - политическо

послание от Тошко Йорданов. Лириката

им по Азис, презря го Антоанета Цонева

 

Довчерашните преговарящи вече се замерят и с текстове на песни

“Не се ебавайте с нас, щото който ни закача после не успява да се върне в мача”, написа председателят на депутатите от “Има такъв народ” Тошко Йорданов в туитър в разгара на пленарния ден в сряда. (Правописът е запазен - б.р.)

В него за първи път довчерашните преговарящи от ИТН и “Демократична България” изостриха тона помежду си и от парламентарната трибуна. Ден по-рано започнаха обвиненията в предателство заради разпадналата се подкрепа около проектокабинета на Слави.

Партийният заместник на Трифонов добави в поста си хаштаг, че идва този, който ще изхвърли боклука. Именно със заявката “Време е някой да изхвърли боклука!” завърши декларацията на ИТН в кулоарите на парламента. Това е цитат от песента “Няма такава държава” на Слави и “Ку-ку бенд”, символична за създадения от шоуто политически проект.

Нецензурният туит на Йорданов бе предизвикан от язвителен коментар по повод на декларацията на ИТН от депутатката от ДБ Антоанета Цонева.

“Прост сюжет като мусаката”, отговори Цонева във фейсбук: “ИТН с ново изявление. Прочетоха нещо като смесица между “лириката” на “Шампанско и сълзи” (песен на фолкпевицата Ивана - б.р.) и “Не сме безгрешни, но сме истински” (песен на фолкпевеца Азис - б.р.). И накрая: Всички други са боклуци. Порции и постове някой им иска - те обаче не ги дават. Прост сюжет като мусаката, за която говореше пред журналисти сценаристът Филип.”

За разлика от Цонева, която уязви ИТН с цитати от парчета на Азис и Ивана, Йорданов се позовава само на собствено творчество - “Не се е**вайте с нас” е от песента на лидера Слави Трифонов No Mercy.