Групата на Слави напусна пленарната зала за дебатите по казуса "Николов"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10075511 www.24chasa.bg
Групата на "Има такъв народ" напусна пленарната зала СНИМКИ: Николай Литов

Групата на "Има такъв народ" напусна пленарната зала и няма да участва в дебатите по проекторешението, с което Народното събрание трябва да одобри оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер.

Решението беше обявено от зам.-шефа на ПГ на "Има такъв народ" Ивайло Вълчев в декларация от парламентарната трибуна.

Заявихме, че няма да предложим кабинет, ако нямаме подкрепата на ДБ и ИБГНИ, и не го направихме. Не разбираме какво не е ясно и какъв е проблемът. Не разбираме защо сега искате дебати, обърна се Вълчев към другите групи.

Защо сте се вторачили в ИТН, след като имате 3/4 от парламента, всички сте заедно и миналото ви го доказва, попита той.

Ние не сме проблем, а решение на проблема. Но това явно ще се случи на следващите избори, допълни Вълчев.

Ето пълния текст на декларацията на ИТН:

Едва ли има български гражданин, който да не видя какво се случи при преговорите за съставяне на кабинет на „Има такъв народ“.

Едва ли и има български гражданин, който да не помни, че ние заявихме, че няма да предложим кабинет, ако нямаме подкрепата на „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. И тъй като те не ни подкрепиха и публично заявиха, че няма да ни подкрепят, ние направихме точно това, което казахме. Кое не е ясно и какъв е проблемът?! Защо сега се правите, че не разбирате, че с отказването на Пламен Николов практически мандатът не е изпълнен, а си организирате решение и дебати по толкова ясен казус?

Защо сте се вторачили в „Има такъв народ“, при положение, че вие имате три четвърти от парламента, всички сте заедно и вашето минало го доказва. Едва ли помните толкова малко. БСП бяхте с ДПС, Мая Манолова беше от БСП и беше заедно с ДПС. Татяна Дончева беше от БСП и беше с ДПС. Христо Иванов беше министър на Бойко Борисов и се обръщаше към него с думата „шефе“. Подкрепата на ДПС към ГЕРБ беше публична тайна, въпреки, че официално не бяха в коалиция. Те гласуваха толкова много закони заедно, че практически бяха в коалиция. Всичко това са факти, а поведението ви в момента е все едно това не се е случвало. Това е изумително.

След като говорихте за исторически шанс, сега имате историческия шанс пак да бъдете заедно – така, като винаги сте били. Така че престанете да обвинявате нас. Ние не сме проблем, а сме решение на проблема. Но това явно ще се случи на следващите избори.

Затова, сега парламентарната група на „Има такъв народ“ ще излезе от пленарната зала, за да не участва в този фарс; за да ви остави заедно, каквото е обективно вашето желание и ще се върне веднага, след като всичко това приключи.