Депутатите не можаха да гласуват оттеглянето на Николов поради липса на кворум

https://www.24chasa.bg/novini/article/10075566 www.24chasa.bg
Поради липса на кворум депутатите не можаха да гласуват проекторешението, че приемат оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер от ИТН СНИМКА: Николай Литов

Поради липса на кворум депутатите не можаха да гласуват проекторешението, че приемат оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер от ИТН.

Във вота участваха само 105 депутати и се оказа, че няма необходимия кворум от 121 души. Преди началото на дебатите плената зала напусна групата на "Има такъв народ". А депутатите от ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.

Затова водещият заседанието Кристиан Вигенин даде 15 минути почивка и свика заседание на Председателския съвет. 

По време на дебатите Росен Желязков от ГЕРБ поиска парламентът да приеме друг текст на проекторешението - че не избира Пламен Николов за министър-председател.

Проблемът е политически, но ние се опитваме да забъркаме една изключително дълбока и непоправима юридическа каша, опитваме се да дописваме конституцията, обясни той. Според него предлаганото решение не е решение, защото то не упражнява потистативното право на парламента със своя акт да внесе промяна в правна сфера и да предизвика последица, а констатираме, че нещо е приключило неуспешно, при положение, че президентът ни е уведомил, че е приключило успешно.

Когато сме изправени в ситуация, в която не знаем какво правим, единственото, което можем да направи, е да действаме по право, по закон, по конституция, обясни Желязков. Според него решението трябва да е ясно и категорично с правното основание в конституцията - чл. 84, т. 6, и това да даде като възможност като причина на президента да продължи процедурата с връчване на следващ мандат.

Затова той предложи решението да е: не избира Пламен Николов като министър-председател. Това е решение, а не констатация на волята на кандидата, че не иска. С предложения проект ние оказваме попечителско съдействие на волята му, да уведомим останалите, че той не иска. С подобно решение ще създадем демон, от който ще се възползват не юридически, а политически всички кандидати оттук напред, които репутационно и по лични причини не иска да бъде избран, каза Желязков.

Това съществено променя характера на решението и не съм убеден, че можем да го гласуваме по този начин, коментира Кристиан Вигенин.

Ами ако пленарната зала отхвърли вашия проект за решение - какво се случва тогава, попита Атанас Атанасов от ДБ.

Реторичен въпрос: Как бихте спрели който и да е кандидат за премиер да направи същото? Няма как. Правото е живо и то се променя, ние го променяме. Нека да гласуваме, да приключим дебата и да започнем да вършим работата, за която сме се събрали тук, скочи и Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Това са политически аргументи. Нека покажем, че парламентаризмът е на висота и съобразно конституцията да приемем решение отвърна Желязков.

Предложението на Желязков не бе подложено на гласуване, защото не е внесено по надлежния ред. Ние сме в ситуация на прецедент и Председателският съвет, след консултация с юристите на президента реши, че можем да излезем по този начин от ситуацията, обясни Вигенин. И подложи на гласуване само внесения проект.

В отговор депутатите от ГЕРБ-СДС не се включиха в гласуването и не бе събран необходимият кворум.