"168 часа": Код "червено" - Световно бедствие!

https://www.24chasa.bg/novini/article/10076785 www.24chasa.bg

Стряскащ доклад на ООН: За наводненията, пожарите и жегите е виновно човечеството

Ще стане толкова горещо, че хората ще умират при излизане на открито

Ако се спрат вредните емисии, температурите ще се стабилизират до няколко десетилетия

За първи път димът от пожарите в Сибир стигна до Северния полюс

На фона на едни от най-опустошителните пожари на Балканите и невижданите жеги, бе публикуван стряскащ доклад на ООН, според който светът е изправен пред бедствие. За екстремните наводнения, огнените стихии и горещините са виновни хората. В това са категорични 234-ма експерти, които обясниха, че с дейността си сме

затоплили планетата с приблизително 1,1°

по Целзий от миналия век насам. До голяма степен това се дължи на изгарянето на въглища, нефт и газ, като САЩ са сред най-големите замърсители.

“Недвусмислено е, че човешкото влияние причинява загряване на атмосферата, океана и сушата - отбелязва докладът. - С оглед на това никое правителство няма никакво извинение да се измъкне от отговорността си да действа.”

Най-стряскащото е, че наводненията, убийствените пожари и топлинните вълни не само ще станат норма, но и ще се засилят.

В един момент хората няма да могат да излизат на открито, защото ще умират от топлината.

“Просто е гарантирано, че ситуацията ще се влоши.

Няма къде да бягаме, няма къде да се скрием”,

коментира Линда Миърнс, старши учен по климата в Националния център за атмосферни изследвания на САЩ и съавтор на доклада на ООН.

В проучването е посочено още, че някои ефекти от изменението, като топенето на ледниковите шапки и повишаването на морското равнище, може да бъдат необратими. А председателят на ООН Антониу Гутериш определи случаващото се като “код “червено” за човечеството”. Той призова за прекратяване на използването на въглища и други изкопаеми горива, които предизвикват най-голямото замърсяване на околната среда.

Учените обобщават пет ключови извода:

1. Последното десетилетие е по-горещо от всеки друг подобен период от 125 хил. години насам.

Въглеродният диоксид сега е в пика си от 2 млн. г.

Според експертите допълнително затопляне може да има катастрофални последствия за целия свят - горещините ще станат толкова тежки, че хората ще умират при излизането си на открито.

2. Учените вече могат да свържат конкретни метеорологични събития с предизвиканите от човека промени в климата. Вече се анализират екстремни събития в реално време, докато преди 20 г. бе практически невъзможно да се припише някаква конкретна буря или температурен скок на затоплянето на земната повърхност. Смъртоносната топлинна вълна, която обхвана западното крайбрежие на Северна Америка през юни например, имаше откриваеми доказателства за човешка отговорност.

3. Учените са стеснили прогнозния диапазон за това как температурите реагират на емисиите на парникови газове. Това е крайъгълен камък в чувствителността към климата, отнел 4 десетилетия.

Смята се, че отговорът на Земята на теоретично удвояване на прединдустриалните нива на СO2 е между 2,5 до 4 градуса - много по-малък диапазон от 1,5 до 4,5 градуса в предишни доклади на ООН. Тези констатации изключват възможността неограничените емисии да имат само

слаб ефект

върху глобалните температури. 4. Земята "възнаграждава" доброто поведение. Почти веднага след преустановяване на вредните емисии затоплянето ще спре и температурите ще се стабилизират след няколко десетилетия. Но някои ефекти, като например повишаване на морското равнище, ще останат необратими в продължение на векове.

5. Може да стане и много по-лошо, предупреждават авторите. При отделянето на още по-големи количества вредни емисии

Земята може да се “пържи”

при температури, с 4,4 градуса по-високи от прединдустриалната епоха. Това е прогноза за периода 2081-2100 г.

Този доклад бе публикуван, докато в Турция, Северна Македония, България, Италия, Албания и Гърция се борят с неконтролируеми горски пожари. Хиляди домове и предприятия бяха изгорени. Опустошенията в Северна Македония не спират в близост до границата с България. Пожарникарите са изтощени, техниката - стара, а щетите - неизмерими. В много страни, включително и у нас, огнените стихии почти са овладени, но на остров Евбея и в Атина в южната ни съседка хиляди хора продължават да се борят с разразстващия се ужас.

Най-големият гръцки остров в Егейско море е в пламъци над седмица. Пожарът гори на няколко фронта, изпепелявайки хиляди хектари гори.

По море са евакуирани над 2000 жители на острова, съобщават информационните агенции. Фериботите са в постоянна готовност да евакуират още хора, ако е необходимо. Местните алармират, че смогът е огромен, а видимостта е едва около 1-2 километра.

В борбата с огнената стихия са ангажирани близо 600 пожарникари. Руският президент Владимир Путин прие молбата на Гърция за предоставяне на още самолети за гасене на пожарите. Москва ще изпрати два самолета Ил-76 и два хеликоптера Ми-8. Турция също ще помогне за справяне с бедствието в Гърция с два самолета.

Според метеоролози повече от 500 пожара са пламнали в Гърция през последната седмица, като най-опустошителните са в региона Атика и на остров Евбея.

Целия материал четете ТУК