За първи път „Зелена библиотека“ в Столичния зоопарк

https://www.24chasa.bg/novini/article/10077127 www.24chasa.bg

Столична библиотека в партньорство със Зоологическа градина – София кани всички любители на книгите и животните на 15 август 2021 г. от 10:00 ч. в Столичния зоопарк, където ще бъде открита първата зообиблиотека, в рамките на седмото издание на кампанията „Зелени Библиотеки“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

В програмата в Зоопарка са включени забавно-образователни игри, изложба, изненади и подаръци за децата.

Документалната изложба представя ценни издания от фонда на Столична библиотека на тема зоология, между които една от най-уникалните и скъпи книги в света от 30 те години на XIX век - "Птиците на Америка", с внушител-ните размери - колкото половин човешки ръст. В България има само четири такива копия. Неин автор е американският орнитолог и художник Джон Одю-бон и тя съдържа 435 цветни литографии на близо 500 вида птици, които са изобразени в реален размер. Самата книга е в 4 части, които са издадени между 1827 и 1838 г. В изложбата са включени и първият определител на птици в България от 1909 г. на д-р Едвард Клей и учебници по зооология на български, руски и арабски език, като най-старият е от 1866 г.

За първи път „Зелена библиотека“ в Столичния зоопарк

Най-малките и любознателни посетители ще имат възможността да разгледат някои от първите издания за деца от български автори. Това са "Дребни стихотворения за децата и отделенията", 1888 г. на П. Р. Славейков, "Стихотворения за малки деца" от Иван Вазов, 1891 г., първият български роман за деца на Калина Малина "Златно сърце", 1930 г. и др.

В забавно-образователната игра „Литературен зоопъзел” са включени 7 до 10 животни от различните сектори на зоопарка, които са на експозиция, и в съ-щото време са и популярни литературни герои.

С нас ще бъде и мобилният ни филиал „Библиобус”, от който всеки ще може да заеме книги. На всеки желаещ Столична библиотека ще подари безплатна едногодишна читателска карта и нова книга.

Седмият сезон на кампанията „Зелени библиотеки” на Столична библиотека с инициативата си „Библиотека в Зоопарка”, поставя седмата си къщичка за книги, но вече и в градска среда. Зообиблиотеката ще бъде заредена с инте-ресни и търсени заглавия, като през цялата година ще бъде обновявана с нови книги.

Очаквайте ни на 15 август от 10 до 14 часа в Зоопарка, около езерото.