Премиерът освободи зам.-министъра на енергетиката, който щеше да става министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/10077405 www.24chasa.bg
Александър Николов

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев от длъжността заместник-министър на енергетиката е освободен Александър Николов, съобщиха от правителствената пресслужба. Това е първото уволнение на човек от служебния кабинет. В съобщението на правителството не се посочват мотиви.

Николов бе номиниран във втория проектокабинет на Слави Трифонов за министър на енергетиката.

Днес през целия ден се носеше слух за освобождаването му. Източници от Министерството на енергетиката казаха, че той си е взел довиждане със свои колеги. 

Предполага се, че една от причините да си тръгне от  сградата на "Триадица", в която е ведомството, е,  че не е уведомил работодателя си за номинацията си за министър в евентуален бъдещ кабинет. Освен това се коментира, че се е намесил в газови спорове.   

Само преди 9 дни, на 3 август, "24 часа" написа, че човек от втория ешалон на кабинета на Радев е спряган за енергиен министър.

Николов бе непознат в енергетиката, дойде от сферата на телекомуникациите, инвестициите и капиталовите пазари.  Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии.
Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера, пише в биографията му на сайта на министерството. 

От бранша казват, че е работил във фондове, свързани с Българо-американската кредитна банка. От Търговския регистър става ясно, че Николов е бил управител до 13 януари тази година на “Пейтех” ЕООД, което от април, по решение на собственика - Българо-американската кредитна банка, е обявено в ликвидация.

Николов е бил и член на борда на директорите на “Ай Ди Ес Фонд”, освободен е от тази длъжност от общото събрание на акционерите, които са “БАКБ Файненс” и“СиЕсАйЕф”.

И докато министърът на енергетиката Андрей Живков се появи два пъти на брифинги пред медиите, то Николов поемаше комуникациите през телевизионните студиа. От него научихме, че енергетиката е в трудно състояние, което той обяснява с неслучването на АЕЦ “Белене” и неефективните “Южен поток” и “Балкански поток”, което е довело до кумулативни загуби от 10 млрд. лв.

В медиите той обяви, че не могат да намерят пътната карта на “Балкански поток”, същото заяви на брифинг и служебният министър Живков. Николов разчиташе на плана за възстановяване и устойчивост, който да даде правилната посока на енергетиката