Министър Минеков заповяда "Труд" да напусне редакцията си

https://www.24chasa.bg/novini/article/10077671 www.24chasa.bg
ПЕТЬО БЛЪСКОВ СНИМКА: 24 часа

Блъсков: Това ли е начинът за разправа със свободни и независими медии

В. "Труд" трябва да напусне до понеделник сградата, в която се помещава. Това става ясно от писмо, пратено от министъра на културата Велислав Минеков до редакцията на в. "Труд", в което той цитира заповед за опразване на помещенията в сграда на Министерството на културата, съобщи вестникът в сайта си.

Причината е забавяне на плащането на наема, което обаче се е случило само ден след като в "Труд" е пристигнало напомнящо писмо, каза собственикът и главен редактор на вестника Петьо Блъсков пред "24 часа".

"Въпросът ми е към президента Радев - това ли е начинът за разправа със свободни и независими медии, който е възприет от служебния кабинет и в частност от служебния министър на културата? Президент Радев, искате с тази нелепица ли да останете във времето?", пише Блъсков на сайта на "Труд".

Пред "24 часа" главният редактор обясни, че министър Минеков е започнал още от първия си ден война срещу "Труд" защо са в тази сграда. Преди време министърът обяви, че редакцията плаща много нисък наем и даде за пример наемите в други сгради около "Труд".

"Наемът не е определен от Министерството на културата, той се е случил на редовно проведен конкурс на министерството, на който има и други участници. Има документи, да ги отвори и да види. Ние сме дали най-високата оферта, затова са ни и предпочели", каза още Блъсков.

Той е сключил два 10-годишни договора за наем с Министерството на културата, единият е от 2012 г., другият - от 2015-а.

"Освен това Минеков прави сравнения с едни наеми на частни сгради - бизнессградата на "Софарма" до нас, която е клас А. А ние влязохме в една кочина. Да не говорим, че една трета от наетата площ не може да се използва, защото покривът й тече и вътре всичко се руши. Пращали сме 5 писма до Министерството на културата и 5 години не можем да ползваме тази площ поради тази причина. Но си й плащаме наема", допълни Блъсков.

Той обясни, че вестникът наистина се е забавил да плати, минали са два месеца, след което са получили първото писмо от Министерството и веднага на другия ден са се издължили. "Използва този претекст чисто формално, за да си довърши разправията", каза Блъсков.

Сега имат второ писмо, в което се казва, че е издадена заповед, назначена е комисия, която в понеделник ще отиде на място, а дотогова "Труд" трябва да опразни имота.

"Нищо няма да правя, вече 30 години нямам година без битка", така Блъсков отговори на въпроса какво ще прави оттук нататък.