Доклад на СЕМ отговори задочно на Минеков: БНТ е дала равни възможности на всички партии преди изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10077893 www.24chasa.bg
Бетина Жотева, председател на СЕМ

7/8 на Слави и още 4 партийни телевизии без ясна граница между агитация и журналистика, показва мониторингът на съвета

При пет телевизии, обвързани с политически партии, липсва ясна граница между безплатната политическа агитация и редакционното съдържание. Това са тв 7/8 с партия "Има такъв народ", "Алфа" с партия "Атака", "Скат" с НФСБ, тв "България 24" с ВМРО и Българска свободна телевизия с БСП. Това са част от изводите в доклада на СЕМ от специализирания мониторинг на аудио-визуалното съдържание за парламентарния вот на 11 юли.

Докладът отбелязва още, че корупцията, злоупотребите с власт, проблемите в съдебната система, здравеопазването и борбата с престъпността са темите, които изместват коронакризата от първото място в новинарския поток по време на последната предизборна кампания.

Също така действията на служебното правителство като разкрития, уволнения, назначения срещу наследството, оставено им от предходната власт, са оказали съществено влияние върху дискутираните по време на кампанията теми, посочва още докладът.

Еднопосочните в идейно отношение послания на редица телевизионни програми, както и липсата на лидерски диспути, тиражирането на съобщения от лични профили в социалните мрежи вместо директен контакт и сблъсък пред микрофоните и камерите затвърждава тенденцията на монологичност в политическото общуване. А това няма как да не се отрази негативно на публичния диалог и разбирателството в обществото за важните теми и спешните задачи за решаване, пише в доклада.

Той отчита, че е размита границата между политическата пропаганда и журналистиката и тя проличава особено в няколко телевизионни програми, които в условия на избори се превръщат в директни рупори на конкретни партии и коалиции.

Докладът на СЕМ обхваща 15 обществени програми - БНТ 1, БНТ 2, БНТ 4, "Хоризонт", "Христо Ботев", радио "Благоевград", радио "Бургас", радио "Варна", радио "Видин", радио "Пловдив", Радио София, радио "Стара Загора", радио "Шумен", радио "Кърджали", Българска свободна телевизия, както и 15 търговски програми - Би Ти Ви, Нова тв, "Нова нюз", "България он ер", телевизия "Европа", "Скат", "България 24", "Алфа тв", "Евроком", телевизия "7/8", TV1, Дарик радио, радио "България", радио "Фокус-София, "Би Ти Ви радио" и радио "Веселина".

Липсата на сериозни политически дебати и сблъсъци е причината и интересът на хората към телевизионните дебати да намалява за три месеца, както показва и социологическо проучване на "Екзакта" по поръчка на СЕМ.

Само преди два дни служебният министър на културата Велислав Минеков сезира СЕМ след доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и на "Репортери без граници", които констатират порочни практики в управлението на БНТ. Според тях обществената телевизия е нарушила законовото си задължение да осигури безпристрастно отразяване на предизборната кампания, като приоритетно е отразявала определена политическа партия в нея.

"Всички политически субекти имат по 600 секунди програмно време в безплатните форми под формата на интервю, което говори за равнопоставеност и изпълнение на принципа на плурализма при представяне на предизборните им платформи в обществената медия... В БНТ1 е дадена възможност на абсолютно всички партии и коалиции да се представят посредством интервюта със свои лидери или видни членове, независимо от тяхната реална електорална тежест", пише в доклада на СЕМ.