Кой куче, кой грозен водещ, овъртолени черва: нов парламентарен дух! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10077979 www.24chasa.bg
Зам. председателката на парламента Татяна Дончева разговаря с Мая Манолова СНИМКА: Николай Литов

Депутатите едва отпушиха кризата със завъртането на мандатите докрай

Може ли председателят на парламента да се сравнява с болонка, политическите лидери - с “овъртолени свински черва”, позволил ли си е народен представител на заседание

да коментира

размера на

седалищните

части на своя

колежка

Това ново ниво на парламентарния дебат беляза драматичния 12 август. Участниците в очевидно отиващия си 46-и парламент успяха от втори опит да приключат процедурата с първия мандат на “Има такъв народ” и да отпушат завъртането на рулетката с останалите два.

В това време заявилият нежелание да е премиер по “лични причини” кандидат на ИТН

Пламен Николов

тревожен

се питаше в

кулоарите дали е

още кандидат

за министър-

председател

Проблемът настана, когато групата на “Има такъв народ”, включително парламентарната шефка Ива Митева, напусна пленарната зала преди гласуването за Николов. Те не бяха съгласни да се приема и записва изрично, че той не е избран. Ами ако кандидат за премиер умре, трябва ли Народното събрание да гласува това, питаше Митева.

Тук темпераментната зам.-председателка на парламента Татяна Дончева не се сдържа по адрес на колежката си юристка и скочи на микрофона: “Смятам за проява за изключителна детинщина или инфантилност председателят на НС цял ден вчера да съставя акта, който днес прочете Хаджигенов, а тази сутрин на председателския съвет да каже, че няма да го подпише, след като първо го подписа на друг лист. Ние

не сме деца в

детска градина Автор на това предложение е председателят на парламента, който трябва да се държи като председател при всички случаи, а не като болонка на някой сценарист.”

“Първо предупреждение за днес”, включи се за протокола водещият заседанието Кристиан Вигенин.

“Болонката може да бъде приятел, но може да има и доста силен характер. Така че не се знае какво ще стане и какъв характер ще проявя”, захапа по-късно Митева на свой ред Дончева.

“Реших, че след като колегата е оттеглил съгласието, нека да не мачкаме достойнството на хората”, мотивира Митева своите емоции.

Бурно преминал председателският съвет още рано сутринта и

в пристъпа си на

гняв шефката

на Народното

събрание

смачкала листа

с решението,

което написала собственоръчно, призна самата тя. Противно на другите юристи в парламента и на мнението на президентския правен секретар проф. Емилия Друмева, Митева продължава да твърди, че е било достатъчно едно писмо от парламента до Румен Радев и Николов е оттеглен.

“Има празнота в конституцията и тя не е предвидила всички хипотези”, настоява тя.

“Налице е проблем в конституционна процедура и той беше създаден от ИТН. Защото

в главите на тези

хора има само

сценарии

Но държавата не е сценарии, а процедури и правни последици”, опонира ѝ Дончева.

На въпросното бурно заседание на председателския съвет, твърдят депутати, шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов посъветвал Дончева “да си седне на дебелия задник”. Грозната сцена никой не потвърди официално.

Затова пък някогашната активистка на Слави, която бе отлюспена заради кафе с Бойко Борисов и сега е зам.-шеф на парламента от ГЕРБ - Росица Кирова, в прав текст заяви на микрофона по адрес на Дончева, че

никога не е

имало “толкова

грозен водещ на

заседанието”

Кирова се засегнала от забележката на юристката, че не си е във Видин, за да се държи грозно в пленарна зала.

И още “висоти” на парламентарния дебат успяха да демонстрират народните избраници, след като два дни тресат държавата на ръба на конституционна криза.

“Всичките са овъртолени като свински черва. Да се оправят!”, заяви Тошко Йорданов. Заместник на Слави уточни защо прибягва до описанието с карантиите: “Христо Иванов е бивш министър на Бойко Борисов и му викаше шеф. Мая Манолова беше в БСП и викаше: “Дайте шанс на Орешарски!”. Гласува за Делян Пеевски с едната си ръчичка за шеф на ДАНС. Татяна Дончева да не казвам през какво мина.”

Изявлението си сценаристът направи на влизане в парламентарното кафене. Там и в кулоарите изкараха депутатите от ИТН, докато в залата гласуваха, че мандатът им е нереализиран.

Но ИТН не спря дотук. Лидерът Слави Трифонов веднага пусна обичайния си вече пост във фейсбук, този път посветен изцяло на лидера на “Демократична България” Христо Иванов. В портрета на юриста дебело се подчертава как и защо този човек не става за премиер. (Виж текста долу.)

“Има такъв

народ” очевидно

даде старт на

предизборната си

кампания, коментираха депутати. И припомниха, че ден по-рано Тошко им отправи в туитър и посланието “Не се е..вайте с нас”, цитирайки песен на Слави и “Ку-ку бенд”. А вкупом групата с декларация се зарече, че този път “ще изхвърлим боклука”.

Останалите пък дадоха тон за общ фронт срещу хората на Слави. Нещата назова юристът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

Не виждате ли, че те не чегъртат ГЕРБ, чегъртат цялата демократична система и от самото начало това е замисълът, обърна се юристът към колегите си в залата.

Питате ли ме

какво е психичното

ми състояние,

включи се в какофонията съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Генералът обясни, че смутът в душата му настъпил, защото бил с нагласа да гласува за кабинет още с първия мандат, а какъв обрат се случил.

“Всеки ден някой агресира към някой друг. Отношението един към друг ми тежи вече. Виждам как се развива действието”, въздъхна накрая председателката Ива Митева. В сряда тя призна, че е разколебана дали на задаващите се нови избори да се кандидатира за депутат.

Председателят на депутатите от ИТН Тошко Йорданов, обграден от журналисти в кулоарите.

Радомир Чолаков: Под парламента цъка бомбата на “Има такъв народ”, която ще взриви цялата политическа система у нас

Вижте части от изказването на депутата от ГЕРБ - юриста Радомир Чолаков. Цялото непроизнесено от трибуната слово - в броя в събота:

“Има такъв народ” не чегърта само ГЕРБ, а всички вас, под тази сграда цъка перфидно конструирана бомба за взривяване на политическата система.

Не мога да разбера колко време трябва да мине и колко пъти колегите от ИТН трябва да ви кажат, че те не са тук, за да правят правителство или за да има парламент, а за да взривят системата.

Колко пъти трябва да го кажа и колко пъти ние трябва да се направим, че не сме го чули или разбрали?!.

Тук става дума за това ще има ли парламентаризъм, или политическата система ще бъде заличена във вида, в който я познаваме.

Какви бяха 6-те въпроса от референдума на Слави - мажоритарно гласуване, 120 депутати, 1 лев субсидия за партиите, гласуване само по интернет, мажоритарна изборност на полицейските шефове. Не мога да си представя по-перфидно конструирана бомба, която е заложена под тази сграда. И не знам не чувате ли как тази бомба цъка?

Всичко това, което ние си мислим, че са някакви шегички и игрички, е всъщност концепция и те, колегите, го казаха. Те имат кауза и каузата е да изринат боклука.

Вие си мислите, че те чегъртат ГЕРБ. Не забелязахте ли, че те започнаха да чегъртат вас - един по един. Надявам се в следващите дни да проявим малко разум и смирение и да разберем, че в момента залогът е цялата политическа система на страната.

Слави подреди какво ще пише фейсбук за Христо Иванов, ако него бе издигнал за премиер

l Родителите му са от БКП, а единственият опит - работа в НПО и министър на Борисов

l Той: Пасквили по опорки

“Ако “Има такъв народ” беше номинирал за министър-председател Христо Иванов, от “Демократична България” и кръга около тях щяха да кажат следното: О, не - не става! Бащата на Христо Иванов е бил член на БКП. Майката на Христо Иванов също е била член на БКП. Тя е известна и с един митинг, на който държи пламенна реч в защита на Ахмед Доган, който според нас днес реди правителството на Слави Трифонов.

Това писа във фейсбук Слави Трифонов или някой от сценаристите му. Той проследява стриктно биографията на съпредседателя на ДБ - че бил строителен работник, завършил е право, но без ден опит като адвокат. Само работил в НПО.

“През 2014 г. Иванов става служебен министър и вицепремиер в кабинета на професор Георги Близнашки, виден представител на Библиотекарския кръг, който според нас днес реди правителството на Слави Трифонов.

След това става министър и на Бойко Борисов, който е “мутра” и “част от мафията” по думите на самия Иванов. Думи, изречени преди да се съгласи да бъде... министър на Борисов. След това признава, че употребил площаден език и с господата Борисов и Цветанов работи абсолютно колегиално.

По-късно Иванов участва в тайни срещи за сформиране на нов политически проект. В основата е бизнесменът Иво Прокопиев, сочен за кадровик и лобист в няколко министерски съвета. В срещите участват и редица журналисти и анализатори, които днес громят Слави Трифонов из интернет, че някой му реди правителството.

По-късно Христо Иванов става един от главните виновници за разцеплението на десните. Разцепление, което оставя всички десни извън парламента за цели 4 години.

Така че, ако обичат, от “Има такъв народ“ да си сменят кандидата за премиер и да предложат друг, гласи посланието на Слави, явно провокирано от критиките на ДБ към Пламен Николов.

Христо Иванов пак във фейсбук писа, че подарил на ИТН и Слави използвал вече по предназначение колекция от “пропагандните пасквили, които пеевски медии публикуват с години срещу нас”.

Във всеки момент, в който ИТН се сблъскат с принципни аргументи, за които нямат отговор, те преминават към яростна лична агресия, пише Иванов и обяснява защо за ДБ биографиите на министрите са важни: Не можем да инвестираме гласуваното ни доверие в кандидати, без да ги подложим на внимателна предварителна преценка. Нещо, което досега се струваше скандално на ИТН дотам, че го нарекоха предателство.