Министърът: Няма качествени кадри в енергетиката, оттам и липсата на пазарно поведение

https://www.24chasa.bg/novini/article/10079869 www.24chasa.bg
Служебният министър на енергетиката Андрей Живков

Поведението на търговските дружества, не на всички, но на  ТЕЦ "Марица-изток 2"  е пазарно. Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков по време на изслушване за високите цени на тока на борсата през август. 

Депутати го питаха, защо блокове в централата не са включвани при  тези рекордни цени, когато тя е можела да печели, а в същото време извънредни печалби са реализирали централи, свързани с Христо Ковачки и Ахмед Доган. 

Министърът отговори, че не е проучвал кой печели от високите цени, но   "търговски дружества ще започнат да се държат търговски, когато ги управляват истински мениджъри. Това ще стане като се назначат такива". 

Липсвала е реакция от НЕК и от държавната централа.  Две от турбините на ПАВЕЦ "Чаира" и на "Белмекен" са в дълъг ремонт, който не върви добре, а договорите  защитавали интересите на изпълнителите.  Една от турбините в "Чаира"  аварира, ако тези мощности са били на разположение, ситуацията нямало да е такава. 
   Министърът заяви, че няма качествени кадри в енергетиката. 

Основните участници в дебата бяха бившите енергийни министри Теменужка Петкова и Делян Добрев, бившият зам.-министър Жечо Станков, депутатите Рамадан Аталай, Мая Манолова, Мартин Димитров и много други. 

Теменужка Петкова заяви, че ако преговорите с ЕК за механизъм за капацитет, които при нея били на финална права, са приключили, сега е нямало да има дебат за цените на тока.

Министърът отговори, че при предаването на поста Петкова не му е казала, че преговорите  са на финал, но пък има писмо от 20 страници с препоръки и въпроси от ЕК, включително за развалянето на договорите с американските централи и пълна либерализация на пазара. 

"Това, което министерството предприема е преразглеждане на всички ремонти програми с извеждане на мощности. Той заяви, че в неделя влиза след ремонт блок в ТЕЦ "КонкурГлобал Марица-изток 3", приключва ремонт на 8 блок в държавната тец и  ликвидността ще се подобри. 

Живков лансира идеята енергоинтензивната индустрия, която понесе загуби от високите цени на тока да бъде компенсирана, както се било правело по света. За това трябвало законодателни промени. Така ще се осигури конкурентоспосоността на тази индустрия. 

Жечо Станков от ГЕРБ попита Живков как са се отразили думите му, че кредитите на "Булгартрансгаз" няма да се изплатят за 10 г.  в момент, когато се подготвя облигационни емисия на БЕХ. Министърът се позова на думите на шефа на БЕХ Валентин Николов, че това е най-успешната емисия досега. 
  В заключителното си изказване Делян Добрев се зачуди как министърът не може да накара един директор да си свърши работата. Преди това той го попита направил ли е кризисен щаб, ако това е станало, директорът на теца щял да е длъжен да изпълни решенията му. "Ако не можете да ги убедите, трябваше вие, а не работодателите, да сигнализирате прокуратурата и други институции", каза бившият енергиен министър. 
Той даде данни, че цените у нас през август са двойно по високи от цените в Германия и Франция. "Проблемът е, че държавните ТЕЦ  и НЕК не си вършат работата. През юли ТЕЦ "Марица-изток 2" е работила с 19,54% от капацитета си, от 1 до 10 август с  29% от капацитета, при средните цени през юли 185,59 лв., а за август е 244,79 лв., при себестойност на произведения от централата ток от 220 лв. Това означава, че за всеки произведен мегаватчас тя би могла да печели 25 лв., което не се е случвало от 5 ", каза той.

Според депутата ситуацията е породена от лошото управление на енергетиката.

Прогнозите са за втората половина на тази година ТЕЦ "Марица Изток 2" да излезе на печалба. Това каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков по време на изслушване в парламента. По думите му, в годишен план, въглищната централата ще бъде на минимална загуба, която е несравнима със загубите, които са до момента.
Андрей Живков добави, че в момента се е увеличила и работата на Мини "Марица-изток", където миньорите работят вместо на 2, на 4 смени.
Според служебния енергиен министър, ако е била провеждана далновидна политика от ръководството на Българския енергиен холдинг и ТЕЦ "Марица Изток 2", при по-ниските ценови нива на емисиите на въглероден двуокис, централата е могла да генерира по-големи печалби и да не е в това лошо състояние в каквото е сега.