Слави Трифонов: Няма да дадем подкрепа за трети мандат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10082909 www.24chasa.bg
СЛАВИ ТРИФОНОВ

Исус Христос да бях предложил за министър-председател заедно с 12-те апостоли пак щяха да намерят недостатъци

Махането на Николай Василев беше компромис за Христо Иванов

Случайно сам намерих Петър Илиев по телефона на юридическия факултет

"Кога си ме виждал да казвам едно и да правя след това друго. Направихме всичко възможно с мандата на ИТН да бъде реализирано правителство. Постигнахме споразумение по всички точки и ДБ и ИБГНИ имаха възможност да постъпят почтено и отговорно и да реализираме правителство. Нека да видим какво ще стане сега. Вследствие на тяхната реакция, имат възможността да направят правителство и с много други парламентарни групи да се договорят.

Отиваме на предсрочни избори, но не защото го е решила една партия и един лидер. Така е решил суверенът. Суверенът е такъв."

Това заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в интервю пред БНР в предаването "Политически НЕкоректно". Той обясни, че депутатите на ИТН няма да излязат от зала при гласуване на следващо предложение за правителство, но няма да подкрепят кабинет дори и ако президентът Радев призове ИТН да гласуват "за".

През изминалата седмица председателката на ИБГНИ Мая Манолова заяви от трибуната в парламента, че Трифонов я молил да не се кандадатира за кмет на София през 2019 г.

"Не си спомням Мая Манолова да съм я убеждавал. Тя беше много самоотвержен омбудсман. Сприятелихме се, защото имаше отворено пространство в нашето предаване. Бяхме в приятелски отношения. Ако е имало такъв разговор, той е бил извън публичното пространство и извън политическите решения. Не знам кога точно се е случило. Бил съм тогава телевизионен водещ. Само около майките на деца с увреждания сме водили десетки разговори. Но този разговор е личен разговор, а не от публичното пространство. Не е прилично да се изнася такъв разговор в публичното пространство. Тя защо е водила такъв личен разговор с мен? Доверила ми се е. Ако съм я убеждавал за нещо подобно в тогавашната си битност, съм си мислил, че тази битка за кмет на София не е за нея", обясни той думите на Манолова.

Разговорите за намиране на общи политики, които от ИТН водиха с ДБ, ИБГНИ и БСП преминали добре според Трифонов, а най-диалогични били с БСП, макар и да са търсили задължителната подкрепа на протестните партии.

"Корнелия Нинова и БСП бяха встрани от това, което прогнозирахме и реализирахме предварително. "Изправи се! Ние идваме" и ДБ бяха важни. С тях се припокриваха всички цели и съдебната реформа и индексацията на пенсиите. Важните неща, като COVID криза. Там няма разлики. Тези експерти, които излъчихме заедно с техните, стигнаха до еднакви въпроси.

Не стигнахме до правителство, защото имахме различия по това как трябва да стане. ДБ основно и ИБГНИ изведнъж изразяваха претенции, които бяха неадекватни. Христо Иванов искаше да одобрява всички от правитеството. При среща, 2 дни преди да представим правителство, той започна да съзира "дългата ръка на ДПС". Нямаше отговор откъде. Твърдеше се, че Николай Василев е от ДПС и КГБ. Сайтовете и медиите, с които разполагат, се оказа една доста мръсна кампания. Ние бяхме обвинявани за всичко", каза Трифонов.

"Ако те ударят по едната буза, имам по-различна представа за реакция. Хората, с което си естествен партньор, изведнъж те припознават за враг. Основната цел беше ГЕРБ да бъде припознат като враг. А изведнъж аз бях припознат като враг. Какво трябваше да направим ние? Направихме много компромиси и жестове и нито един не беше припознат", добави той.

В първото предложение за правителство, завършилите университети в чужбина, само за САЩ били над 20, обясни Слави Трифонов. "Качествата, които трябва да притежават министрите беше в това предложение. И изведнъж взеха да коментират за "дългата ръка на ДПС". В един момент всичко се превърна в невъзможност. Не сме деца да се обиждаме. Заедно и с ИБГНИ и ДБ пак нямахме мнозинство. Пак сме под 120 депутати. БСП се появи малко по-късно и започна да се държи по един етичен и коректен начин. А пък ИБГНИ и ДБ започнаха да реагират по различен начин", допълни той.

Самият той предположи, че може да има следващо правителство, но то може да бъде реализирано от всички останали депутати без тези на ИТН.

"С нашия мандат няма да има правителство, но има 165 други депутати, които може да реализират правителство. Ще видим, дали на втория и третия мандат няма да се рализира правителство. На третия мандат има шанс всички да се обединяват и да се подкрепят и да реализират своето намерение", каза той.

Екипът на Слави започнал работа с първото предложение на ИТН за премиер Николай Василев още преди изборите. "На мен ми се стори, че така трябва да изглежда българският министър-председател, особено сравнявайки го с предишните министри и предишния министър-председател", каза той и обясни, че ревизирането на първия проекто-кабинет и махането на Василев е бил "компромис за Христо Иванов и "Мутри, влез излез".

"Пламен Николов е част от ИТН и аз реших да заложа във второто решение на хора, които познавам по-добре. Познавам го като характер и почтеност", каза още Трифонов и добави с недоумение критиката на Христо Иванов: "Първият имаше опит и не става, следващият няма опит и не става."

"Исус Христос да бях предложил за министър председател заедно с 12-те апостоли пак щяха да намерят недостатъци. Ама Христос няма висше образование, ама баща му бил дърводелец. Хиляди причини ще намерят", каза още Трифонов.

Предложеният за министър на вътрешните работи, който в първия вариант за кабинет бе правосъден министър Петър Илиев, Трифонов открил лично по телефона в юридическия факултет на Софийския университет. Тогава търсил юрист, който да помага с организирането на референдума му.

"Обадих се лично до университета да търся в юридическия факултет кой се занимава с конституционно право и така се запознах с Петър Илиев. Обадих се по телефона и случайно той вдигна. Той направи ужасно много за референдума и за общуването ни. Той беше адвокат на годината. В ситуацията, в която беше толкова атакуван, това не му се е отразило добре и един човек би реагирал така, каза още Трифонов за острото поведение на Илиев в тв интервю.

"Който има съмнения за плагиатство може да установи това в съда. Тази история стана изведнъж и то обществено достояние. Аз не го знаех това и може да не е вярно", допълни той за съмненията за плагиатство в книга на Илиев.

"Готов съм да направя компромиси с тези партии (ДБ и ИБГНИ - б.а.). Още в началото казахме, че с партиите на статуквото няма да правим нищо. Сега суверенът ще реши, ако има избори", добави лидерът на ИТН.

На въпрос дали не е било по-добре ИТН да издигне ново лице за кандидат за президент той отвърна: "Издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев. Имаме това право по закон и конституция. Ние го подкрепяме, което е същото като издигаме. Така го подкрепяме, че все едно го издигаме."

В последните седмици от партията на Слави отправят остри критики към служебните министри, назначени от президента - Асен Василев и Кирил Петков. "Тия негови министри да не си ги вади от джоба. Може да имат някакви недостатъци. Той ги е назначил по смисъла на служебен кабинет. Ние сме големи фенове на мажоритарния избор. Затова подкрепяме Румен Радев", каза Трифонов.

Относно атаките на ИТН срещу двамата служебни министри Трифонов коментира, че са слухове и интриги, че тези действия показват "влияние на ДПС".

На тезата на Борисов, че ДПС прелива гласове към ИТН Слави заяви: "Хората сами могат да решат дали да вярват на слухове или на факти. Бойко Борисов не е известен като голям приятел на истината. Известен е като човек, който не може да казва истини. Така че това не е вярно."

"Хората в моя екип са с мен толкова много години, защото мога да умра за тях. Тези които са си тръгнали, са си тръгнали, защото не могат да ми отвърнат със същото", така пък отвърна за коментарите и сравненията между себе си и Бойко Борисов и твърденията, че бил с авторитарен характер.

"Не казвам, че отричам авторитарни черти. Голям привърженик съм на правилата и йерархията. Почитател съм и на резултатите. Когато има резултати какво значение дали са дело на авторитарен харакетр. Привърженик съм на това да има добри резултати и да работим, а не да се обичаме. Ще се обичаме в личен план", каза още Трифонов.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов бил заедно със Слави от 28 г. "Бил съм му на сватбата. Бил е с мен всеки ден. Говорил ми е в ухото. Може да е малко по-експересивен. Може да не им харесва, че майка му и баща му са го кръстили Тошко, а не Тодор, но това дали някой го харесва или не, няма да се жени за него. Важното е да си свърши работата. Уверявам, че аз ще му кажа в очите какво е правилно и уверявам, че той ще го направи", добави Трифонов относно острия език и поведение на Тошко Йорданов.

Групата на ИТН стигнала до извода, че трябва да се обърне сериозно внимание на няколко въпроса в държавата - евентуална ковид криза, актуализация на бюджета, плана за възстановяване. "Смятаме, че трябва да се говори в парламента това. Актуализацията на бюджета трябва да се случи пред очите на гражданите", заяви лидерът на партията.

"Ние ще направим всичко възможно да се решат важни въпроси, които зависят от парламента, а за правителство не отговаряме", каза Трифонов, а за изострените отношения с партиите на протеста отвърна: "Все едно сме съпрузи, които са се скарали. Трябва да има морал."