"168 часа": Не сме виновници за климата. Доказват го циклите на Миланкович

https://www.24chasa.bg/novini/article/10086244 www.24chasa.bg

И без замърсяване и парникови газове динозаврите са загинали заради глобалната промяна на климата

Американската космическа агенция за разлика от много учени не се доверява така лесно, че единствено човешката дейност е причина за глобалните климатични промени. На НАСА са й необходими точност и

инструментариум

за прогнози,

на които може да се довери. Именно затова тя работи с циклите на проф. Милутин Миланкович. Още през 50-те години на миналия век той стига до извода, че циклите на Земята зависят от промените в положението на планетата спрямо Слънцето. Заради тях започват ледниковите епохи и благодарение на тях в момента излизаме от междуледников период.

Сръбският учен установява, че три типа орбитални движения на Земята определят количеството

слънчева радиация,

която стига до атмосферата. Циклите зависят от три променливи.

Първата е ексцентричността, или формата на орбитата на Земята. Гравитационните сили на Юпитер и Сатурн променят земната орбита от кръгла в елипсовидна, с което се променя и разстоянието на Синята планета до Слънцето.

Когато е в елипса, тя е необичайно близо до горящата звезда и обратно, когато е кръгла, ние сме максимално далеч от нея и могат да настъпят ледникови периоди.

През колко години настъпват тези периоди и в какъв цикъл ще навлезем, четете ТУК.

На графиката се вижда, че колкото по-елипсовидна е орбитата, толкова повече се скъсява разстоянието между Земята и Слънцето. 
ГРАФИКИ: НАСА
На графиката се вижда, че колкото по-елипсовидна е орбитата, толкова повече се скъсява разстоянието между Земята и Слънцето. ГРАФИКИ: НАСА

Вдясно синята отсечка показва как се скъсява разстоянието между Земята и Слънцето. 
НАСА
Вдясно синята отсечка показва как се скъсява разстоянието между Земята и Слънцето. НАСА