Скандалният запис е гледан в съда при обжалване на наказанието на Андон Андонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/10086310 www.24chasa.bg
На кадрите се вижда как полицаи влачат, удрят с палки и дори хвърлят задържан върху други арестувани. Те са заснети от камера на НСО, разположена на фасатата на Министерския съвет.

Благодарение на кадрите е потвърдено, че той е бил протестиращи. Всички останали също са разпознати

Записът с полицейското насилие е бил показван още миналата година на заседание на Административния съд в София по повод обжалване на наказание, което е поискал полицаят Андон Андонов, който е наказан заради това. Той е обжалвал наказанието си и записътт е бил гледан в съда и предоставен на прокуратурата. Председателката на НС Ива Митева свиква извънредно заседание на парламента за вторник.

Митева свика депутатите като реакция на видеокадри от камери на МС, които показват брутално полицейско насилие. Те бяха разпространени в петък, след като бяха излъчени в комисията на НС за разследване на полицейското насилие. А председателят ѝ Николай Хаджигенов обяви, че са били укривани от НСО.

Издирването

на записите

продължи

13 месеца,

а едва след създаването на комисията в НС ни беше оказано съдействие и в СДВР бяха открити 15 диска, твърди Хаджигенов. Той показва презапис на презаписа, който е бил гледан в съда. Въпросът е унищожени ли са оригиналите, които са на сървърите нае НСО и защо Хаджигенов не показва оригиналите, след като НСО е на подчинение на президента и те би следвало да са ги предоставят на прекия си началник. Копия са дадени на СДВР, показани са в съда, но засега не е ясно запазени ли са оригиналите. Записът не е бил укриван и още на 27 юли м.г. прокуратурата е разполагала с кадрите от камерите на НСО, на които се вижда как полицаи бият демонстранти на протеста от 10 юли м.г. 

Тогава приключва дисциплинарната проверка срещу униформените и вътрешният министър по онова време Христо Терзийски решава, че именно държавното обвинение трябва да реши дали има престъпление. 

Отделно той налага наказания на 4-ма полицаи.

Един от наказаните е Андон Андонов, началник на сектор в отдел “Специализирани полицейски сили” в СДВР. Той получава забрана да бъде повишаван в длъжност за срок от 2 години, която обжалва пред Административен съд - София-град.

За да прецени дали има извършено нарушение от полицая, състав на съда с председател Калин Куманов изисква записи.

Така магистратите се запознават с два видеофайла. Те са заснети с горен ракурс от една камера. 

Нямат звук, само изображение и според данните от камерата са направени в петък, 10 юли от 22:30:08 до 23:30:58.

От съдебното решение става ясно, че

кадрите са

от камера,

поставена на

фасадата на

Министерския

съвет

Това са същите, излъчени в петък в Народното събрание.

На записите са правени експертизи, а от решението на съда става ясно, че полицаите дори са били разпознати.

С изключение на Андонов обаче те присъстват само с инициали. Разпознаването е направил заместник-шефът на отдел “Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред”.

Така става ясно, че униформените, които са участвали в побоя, са комисар М. С. – началник-отдел СПСОВОР, гл. инспектор Андон Андонов - началник на сектор С2 при СПСОВОР, мл. инспектори Д. Д. и А. А. – полицаи в сектор С2 при СПСОВОР, мл. експерт И. Ф. – командир на отделение в сектор С2, мл. инспектор В. Г. – полицай в сектор С2, и мл. инспектор С. С. – ст. полицай в сектор С2.

На 27 юли т.г.

съдът отказва

да отмени

наложеното

наказание

на Андонов

От решението обаче става ясно, че прокуратурата е образувала досъдебно производство. Дори са иззети записи, разпространени във фейсбук групата “Забелязано в София”.

Разследващите са намерили автора на клип, на който се вижда как униформени дърпат протестиращи, чуват се и викове. Той е бил разпитан.

Всички задържани и бити под колоните на МС също са дали показания.

Партийни лидери като Христо Иванов и Корнелия Нинова пък поискаха да се търси съдебна отговорност от Бойко Борисов и Иван Гешев. 

“Това престъпление включва политическите поръчители. Сега и Младен Маринов, и Христо Терзийски (министри на вътрешните работи от ГЕРБ - б.р.) са депутати, осигурен им е депутатски имунитет, за да не бъде възможно да им се търси отговорност. Истинските поръчители и укриватели на това тежко престъпление са Борисов и Гешев”, заяви лидерът на ДБ Христо Иванов.

Евродепутатката от БСП Елена Йончева заплаши, че ще запознае с укриваните кадри евродепутатите.

Схема, за да не може да се състави правителство, видяха от ГЕРБ

Не е имало политически мотивирано насилие, обясни бившата министърка Деница Сачева

Схема, за да не може да се състави правителство с участието на ГЕРБ. Това съзря депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков след публикуването на кадрите с полицейско насилие от протестите миналото лято.

“Не знам какви мръсни тайни могат да бъдат извадени. Някакви полицаи са си превишили правомощията. Неприятно е, лошо е, гадно е! Не знам къде са били крити записите, щом са излезли толкова лесно. По-скоро са били крити в други чекмеджета, не в тези на ГЕРБ и са изчакали точно този момент, за да бъдат извадени сега, за да не може да бъде съставено правителство. Можеше да бъдат извадени още преди една година”, каза в интервю пред БНР Чолаков.

Според него видеото е част от “дискредитирането на ГЕРБ” и “част от изкопаването на нови ровове между ГЕРБ и останалите партии”. Зад схемата стои президентът Румен Радев, посочи още Радомир Чолаков. “Това е схемата на президента Радев и на партия “Има такъв народ”. (Още тези на Чолаков - вижте цялото непроизнесено от трибуната на парламента в четвъртък негово слово на 20-а стр.)

Бившата социална министърка Деница Сачева пък обясни, че персонална отговорност за насилието на протестите трябва да понесат конкретните полицаи.

Тя гарантира, че полицейското насилие не е било политически мотивирано и разпореждано от тогавашното правителство на Бойко Борисов.

“Всички политически действия са били насочени към това да няма насилие. И до днес можете да видите палатки на протестиращи пред Министерския съвет”, заяви още Деница Сачева.

Кадрите с насилието над студента Мирчев са били показвани вече в съда и не са били укривани, припомни още бившата министърка от ГЕРБ.

“В момента отново се опитваме да разделим обществото. Отново се опитваме да напълним обществото с омраза. Защо не показваме и другите кадри, които показват насилие и от другата страна? Защо не говорим за това, че протестите бяха 120 дни, а само в един бяха нарушени правата на протестиращи. Трябва да бъдем обективни и да гледаме всичко това и с полицаите. Те бяха заплашвани с коктейли “Молотов”, със слама, за да бъдат запалени, бяха хвърляни по тях камъни, умряла риба и какво ли още не. Истината има 2 страни”, посочи Сачева.

Според нея персонално полицаите трябва да бъдат наказани за действията си, а не министри и ръководители на МВР.

4-ма полицаи вече са обвинени за кадрите

Срещу четирима полицаи вече има повдигнати обвинения за упражнено насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. Те са подведени под отговорност за причиняване на лека телесна повреда при превишаване на правомощията си.

Това бе обявено от прокуратурата по повод показаните в парламентарната комисия кадри с полицейско насилие над протестиращи, което е станало в нощта на 10 срещу 11 юли 2020 г.

Записът, за който депутатът Николай Хаджигенов обяви, че е бил скрит, също е част от доказателствата по делата и разследванията, които води прокуратурата, стана ясно още от съобщението.

“Под ръководството и надзора на СРП са образувани 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. 24 броя от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 4 лица”, съобщиха още от прокуратурата.

“В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера “под колоните на МС”. Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебномедицински експертизи.

Привлечени към наказателна отговорност до момента са четири лица – служители на Министерство на вътрешните работи към датата на извършване на деянието, за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК.

Разследването продължава и е взето на специален надзор”, пише още в официалното съобщение на прокуратурата.

В случай че бъдат признати за виновни, 4-мата униформени може да получат до 3 години затвор. Любопитното обаче е, че всички са с чисти досиета. А според закона, когато някой е неосъждан, а предвиденото наказание е до 3 години затвор, то той трябва да бъде освободен от наказателна отговорност. Така полицаите, ако бъдат осъдени, ще платят глоби от 1000 до 5000 лв. и ще могат да продължават да изпълняват служебните си задължения.

Двамата, оглавявали МВР при протестите: Не сме крили насилие и министерството няма интерес да го прави

Кадрите не са укривани, а насилието от полицаи осъждаме остро. Това заявиха почти едновременно чрез фейсбук постове бившите вътрешни министри от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски, които са настоящи депутати от партията. И двамата видяха опити за нагнетяване на политическо напрежение зад публикуването на видеозаписите.

“Като полицай от кариерата категорично осъждам каквито и да е прояви на насилие! Поради тази причина още в нощта на 10 юли 2020 година, когато ми станаха известни видеоматериали, заснети и разпространени от граждани в социалните мрежи и съдържащи данни за превишаване и злоупотреба с правомощия от страна на полицейски служители, разпоредих на главния секретар на МВР и на директора на СДВР, към онзи момент, да бъде извършено пълно и обстоятелствено разследване на тези данни”, обясни Младен Маринов и призова видеото да не се използва за нагнетяване на политическо напрежение. 

“Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всякакви форми на насилие. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дългогодишен служител на МВР и български полицай. Заради това едно от първите ми действия като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното разследване на данните за превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия по време на охраната на протеста на 10 юли 2020 година”, написа Христо Терзийски. По думите му МВР няма интерес да прикрива видеото. 

“Нека този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество!Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощив, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи”, добави Терзийски.