Полицаят Андонов пред съда: Момичето се усмихваше, никой не е бил влачен

https://www.24chasa.bg/novini/article/10091138 www.24chasa.bg

"Под колоните на МС имаше 5-6 човека. Имаше и едно момиче. Всички бяха в добро състояние. Попитахме момичето дали има нужда от нещо. То се усмихна и каза, че няма нужда от нищо. Бяха седнали. Не съм видял никой да бъде влачен. Държахме ги под мишниците, за да не се търкалят по земята."

Това са свидетелски показания на Андон Андонов от СДВР, който е един от четиримата наказани полицаи заради побоя над протестиращите от 10 юли. те са от делото, по което Андонов обжалва дисциплинарното си наказание в съда. Арман Бабикян ги прочете от трубината на парламента и попита Бойко Рашков дали това е лъжесвидетелстване редвид видяното от записа зад колоните на Министерския съвет.
"Който затаи истината пред съда подлежи на наказателна отговорност за лъжесвидетелстване и наказанието е до 5 г. затвор", цитира закона Бойко Рашков. 

"10-12 души се виждат зад колоната, не 5-6. Не очаквам от тези хора да кажат истината. Там имаше една млада руса жена в униформа. По преме на проверката тя е отрекла да разпознава някого", каза още Рашков.

Андон Андонов е бивш ръководител на сектор в СДВР, който по-късно е преминал на работа в Бюрото по защита към главния прокурор. Според Бойко Рашков - на по-висока длъжност и със заплата, която е с 800 лв. по-висока от тази като униформен в полицията.