Седем българи очакват евакуация от Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/10094419 www.24chasa.bg
Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Снимка МО СНИМКА: Снимка: Архив

Седем български граждани очакват евакуация от Кабул. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов след заседанието на правителството. 

Българската държава ще направи всичко необходимо , за да се изтеглят от Афганистан. Разчитаме на нашите съюзници за извеждането на българските граждани, каза още той. Той се надява, че те ще се върнат живи и здрави. 

Имаме готовност да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единици техника по границата за справяне с бежанската криза - въздухоплавателни средства, дронове, хеликоптери, кораби - за охрана на морската граница, наблюдателни пунктове и др., каза още служебният министър на отбраната. Обясни, че  все още това не е необходимо, но държавата има готовност. "Военнослужещите ще бъдат разположени 24 часа след издаване на такава заповед. Това са процедури, които са отработени при поискване от страна на министъра на вътрешните работи“, обясни Панайотов. Според информацията му в центровете за мигранти все още имат капацитет. Ще се прецени, кога да изпратим техниката по това и по хората, които пресичат зелената ни граница, каза още Панайотов.