Асен Василев: САЩ може да наложат нови санкции по Магнитски (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10095379 www.24chasa.bg
АСЕН ВАСИЛЕВ

САЩ може да разширят списъка на санкционираните у нас по закона "Магнитски". 

Не са изключени нови санкции по глобалния американски закон, прогнозира служебният финансов министър Асен Василев пред депутатите от парламентарната комисия за установяване на фактите по българския списък. Днес министърът бе изслушан от новосъздадената временна анкетна комисия на 46-ото НС.

Василев обясни, че се работи в тясно сътрудничество със САЩ и допълни, че Вашингтон наблюдава внимателно българските действия по борбата с корупцията и изпирането на пари.

Първото заседание на комисията премина в  две части - закрита,  заради конфиденциална информация, която Василев представи пред депутатите и открита - в присъствието на журналисти и гости. 

След приключване на закритата част, служебният министър обяви повече информация за обхвата на мерките по списъка и за българските списъци.

"Всички американски юридически и физически лица не трябва да правят бизнес с българските лица, попаднали в списъка "Магнитски".

Ако сте българска банка и работите с тези лица, ще бъдете изключени от SWIFT системата. Същото важи и ако сте фирма или физическо лице - тогава банките ще спрат да работят с вас. Санкциите са изключително тежки. Това е като една зараза. В списъка на САЩ имаше три лица и 64 фирми. Ние трябваше да предприемем нещо, за да не се разраства тази зараза. Това е причината да предупредим всички да не работят с тези три лица, 64 дружества и свързани с тях фирми и съдружници. Това е логиката на приемането на българските списъци "Магнитски", обясни финансовият министър.

"Това решение по никакъв начин не налага чужди закони в България. Ние трябваше да наложим санитарен кордон около тези лица и фирми, за да не се разпространява заразата. Заразата означава да ви изхвърлят от цялата международна банкова система. Решението на МС целеше единствено да предпази българската икономика. Виждате, че два месеца по-късно заразата е овладяна", заяви той пред депутатите.

По време на изслушването, министър Василев и депутатът от ДПС Хамид Хамид влязоха в остър спор. „Вие разширявате тези списъци без да имате никакви права за това. Решението на МС е няма никакво правно основание и е нищожно. Това не е само мое мнение, а на всички европейски институции, като на места ни сравняват с Куба и Афганистан. Всички тези едностранни действия на българската държава са в пряко нарушение на Европейския съюз и като такива трябва да се считат за нищожни. Предполагам знаете, че почти всички включени в тези списъци обжалват пред български съдилища. Много смело налагате санкции, които се отразяват на стотици български граждани и техните семейства. В България нямаме такива закони и вашите санкции са наложени без никакво законово право. В тези списъци са попаднали доста случайни лица, които сега търпят без никакво основание лишения и не могат да си вадят хляба", заяви Хамид Хамид.

"В двата списъка няма случайно попаднали лица. Всичките лица са сложили подписи под едни и същи документи с трите лица от американския списък. Физическите лица в двата списъка не са стотици, а са под 30. В никакъв случай не прилагаме американски закони на българска територия. Предпазваме българската икономика. Представили сме двата списъка пред нашите партньори и никой не е казал, че те са незаконни. Никъде в решението на МС не се накърняват правата на тези граждани да работят, да имат бизнес и да си имат банкови сметки. Всеки си преценява и може да прави частен бизнес с тези лица и фирма. Ние не замразяваме активите на тези лица - просто казваме, че държавните фирми не трябва да работят с тях, за да предпазим икономиката от заразата", категоричен бе Василев.

„Ако ние не сложим санитарен кордон пред санкциите, това означава български фирми, лица и банки да се заразят“, аргументира се той. И добави, че заразата е овладяна към този момент.

Василев силно се надява временната комисия и парламентът да приемат законодателна уредба, която да попълни празнината и да даде инструкции как държавата да реагира в случаи на икономическа заплаха. По думите му всички американски юридически или неюридически лица не трябва да правят бизнес с лицата, включени в закона „Магнитски“.

Ако българска банка или предприятие продължи да прави бизнес с лицата, които са в списъка и им оказват материална или не материал помощ, те попадат под обхвата на санкциите, обясни  Василев. Ако сте фирма и работите с лица от списъка, всички банки, които се съобразяват с това, спират да работят с вас, посочи той. Асен Василев отбеляза, че икономическите последици за това една фирма, банка или физическо лице да работи с лица от списъка „Магнитски“ са изключително тежки. Това не зависи какво мислим ние за лицата от списъка, заключи той.

Комисията взе решение да се изиска допълнителна информация за компании от списъка от други институции, извън финансовото министерство, за да се установи дали има активни действия, които заплашват сигурността на икономиката.