Божествен концерт-спектакъл в прослава на Света Богородица ознаменува един от най-големите християнски празници в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/10095973 www.24chasa.bg
Арх. Пламен Пламенов Мирянов е вдъхновител и автор на програмата на концерт-спектакъла заедно с екипа на неговата фондация “Нашият дом е България”.

“Пристан на спасение” - хармонична симфония от звуци, слово и светлина, дело на арх. Пламен Пламенов Мирянов, прозвуча на морския бряг във Василико и Царево

Благотворителен концерт-спектакъл “Пристан на спасение” озари Царево и морската шир на 14 и 15 август 2021 г. Художествено-музикалното пътешествие във времето бе посветено на живота и Успението на Света Богородица, вярата и нейното присъствие в живота на всеки от нас.

Публиката на скалите се любува на изпълнението Женски хор “Ваня Монова” с диригент Ваня Монова.
Публиката на скалите се любува на изпълнението Женски хор “Ваня Монова” с диригент Ваня Монова.

Първият концерт от поредицата бе във Василико, на скалите пред морските вълни, в подножието на 200-годишния каменен храм “Успение на Пресвета Богородица”. А на следващия ден, на самия празник, посветен на Света Богородица, “Пристан на спасение” прозвуча и на Морската сцена в Царево и бе естественото продължение на тържествата по случай един от 12-те най-значими християнски празници.
Програмата на концерт-спектакъла бе дело на арх. Пламен Пламенов Мирянов и екипа на фондация “Нашият дом е България”, които представиха на публиката хармонична симфония от нежни звуци, художествено слово и светлинни ефекти. Сценографията и детайлите и за двата спектакъла бяха внимателно подбрани, за да могат присъстващите да се потопят в атмосферата на празника по незабравим начин.
“Имаме искреното желание
настоящият
концерт да
укрепи вярата ни
в Бога и Неговия
благ Промисъл
и да ни помогне да мислим повече за възвишеното и духовното, отколкото за земното и вещественото! Нека се стараем без униние, смело, с бодър дух да се изкачваме по небесната лествица с надеждата да достигнем висшата цел в Църквата – спасението на човешката душа!”, каза режисьорът и продуцент на спектакъла арх. Пламен Пламенов Мирянов.
Пред необятната морска шир и коприната на тихото небе, на свещения и спасителен бряг на България, в спектакъла “Пристан на спасение” взеха участие певицата Невена Цонева, рецитаторът Янко Лозанов (който бе и сценарист на спектакъла), Пламен Бейков, женски хор “Ваня Монева” с диригент Ваня Монева, струнен оркестър “Кварто”, камерен хор “Херувими”, водещите Веселин Калановски и Галина Димитрова, както и самият режисьор на спектакъла – арх. Пламен Мирянов.
Под ангелските звуци от арфата на Деница Димитрова
прозвучаха
творбите на
българските
поети Христо
Фотев, Иван
Вазов, Атанас
Далчев, Димчо
Дебелянов
и др.
Православни песнопения, класически инструментални пиеси, рецитал на подбрано слово от Светото писание в съпровод от класическа музика, художествен прочит на емблематична поезия, посветена на морето, образът на Майката и България успяха да пренесат публиката в един чист свят, в който животът на Света Богородица е пример на извечните християнски ценности и добродетели.
“Преблагословената Божия майка и Приснодева Мария е извор на светлина, врата за вечния живот, неизтощима река на милосърдие, неизчерпаемо море на човеколюбие, благолепни духовни богатства и спасителни чудеса, мост към небето, съкровище на чистотата, пристанище на светла надежда и жива утеха. Тя е спасение за света и за прегрешилите в земния път пред престола Божий!” – прозвучаха посланията към публиката чрез вълнуващо художествено слово.
Неслучайно и до ден днешен най-често срещаното женско име на планетата е Мария - в памет, почит и земна прослава на пресветата Божия майка, знак за упованието в нейната милост, знак на вярата в славата и непомръкващото сияние на Божествения неин син – Спасителя Господа наш Иисуса Христа. Така е в християнския свят, така е и в православна България, където
над 120 000
българки носят
днес името на
майката Божия
Почитта към майката Божия бе засвидетелствана не само чрез химни, слово и песни, но и чрез внимателния подбор на мястото, на което спектакълът се проведе.

Струнен квартет “Кварто”
Струнен квартет “Кварто”

Недалеч от древния град Царево и свещения български бряг се намира историческата местност Петрова нива – символ на героизма на България, на която е взето решението за обявяване на Илиндeнско - Преображенското въстание, избухнало в Странджа на 6 август - ден Преображение Господне.

Звуците от арфата на Деница Димитрова бяха фон на прекрасни български стихове.
Звуците от арфата на Деница Димитрова бяха фон на прекрасни български стихове.

За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени христолюбиви воини срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук.

Певицата Невена Цонева също участва в концерта в прослава на Света Богородица.
Певицата Невена Цонева също участва в концерта в прослава на Света Богородица.

“И днес, благодарение на подвига и жертвите на нашите предци и на многомилостивия и всещедър Господ и Спасител, ние сме тук и можем заедно да се възрадваме на празника на Пресветата преблагословена владичица - майка на Иисус Христос!” – прозвучаха посланията в спектакъла “Пристан на спасение”.

Янко Лозанов е и сценарист на спектакъла.
Янко Лозанов е и сценарист на спектакъла.

Преклонението пред майката Божия и възхищението от могъщата сила и необят на вярата бе възможно с благословението на Негово Високопреосвещенство Йоаникий - митрополит Сливенски и благословението на отец Стоян от църквата “Успение на Пресвета Богородица”, както и с любезното съдействие и подкрепа на община Царево. Концерт-спектакълът бе осъществен от фондация “Нашият дом е България” под ръководството на нейния създател и идеолог – арх. Пламен Пламенов Мирянов.

“Тихо безбурно

пристанище

е брегът

на Родината

за изтерзаните от световни несгоди нейни чеда! Затова посвещаваме този концерт, вдъхновен от морето – непресъхващ и непрестанен извор на живота и поетически символ на вечността и безкрая – както на Божията майка, така и на нашата свята родина – Майка България, побрала в пределите си безпределното Божие преизобилие, за да въздигне в душите на всичките свои чеда храм на любовта, хармонията и красотата, с неизмеримата сила на древната своя благодат” – бяха посланията в спектакъла.