Комисията на Хаджигенов "подаде" на Янаки Стоилов за втори опит да бъде свален Гешев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10096048 www.24chasa.bg
Николай Хаджигенов

Според депутатите главният прокурор нарушавал конституцията, като не се явява при тях, според него точно това привикването му погазва основния закон

За втора процедура по отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор заговориха депутатите от комисията за разследване на полицейското насилие. В сряда те единодушно гласуваха да бъде сезиран правосъдният министър Янаки Стоилов, който е и председателстващ Висшия съдебен съвет, затова, че Гешев нарушавал конституцията, като не се явява на изслушване.

Предложението Гешев да бъде наказан от ВСС дойде от Арман Бабикян. “Нарушаването на конституцията е самостоятелно основание за прекратяването на мандата на главния прокурор", каза шефът на комисията Николай Хаджигенов след гласуването.

Искане за отстраняването на Гешев вече беше разглеждано от ВСС по предложение на Янаки Стоилов, но по сигнал от Бойко Рашков. Сега сезирането се случва по решение на парламентарна комисия.

Заседанието започна с обсъждане дали главният прокурор трябва да се яви след поканата от депутатите, за да бъде изслушан за полицейското насилие. От прокуратурата вече изпратиха писмо до комисията, в което отказват с мотиви, че се

нарушава

конституцията и

разделението

на властите

“Направих си труда да донеса основния закон. В чл. 84, т. 16 пише, че парламентът изслушва и приема годишните доклади на ВКС, на ВАС и на главния прокурор. Освен това Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика”, заяви Хаджигенов. И припомни какво депутатите искат да научат от Гешев - колко са образуваните дела за полицейско насилие, кога са повдигнати обвиненията на униформените, каква е причината разследванията да не бъдат приключени година след събитията. Според председателя на комисията няма следствена тайна в тази информация, такава вече е била изнасяна по разследванията за КТБ, срещу Иванчева, Васил Божков и секретаря на президента Пламен Узунов. 

"Главният прокурор ще бъде извикан още в правната комисия, в тази за СРС-тата. Аз го извиках тук с ясното съзнание, че няма да дойде. С тези нескопосани отговори се видя, че го правят нарочно, те наистина смятат, че живеят в прокурорска република. В конституцията пише, че всеки е длъжен да идва в парламента.

Както го правеше

Цацаров. Той

идваше във

всички комисии

Тогава не нарушавахме конституцията. Това не накърнява разделението на властите, а напротив - помага за взаимния контрол между тях”, заяви Хаджигенов след края на заседанието на комисията, която разследва полицейското насилие и прилагането на СРС-та за протестиращи.

При закрити врата бяха изслушани десетина антимафиоти и служители на ДАНС, които са работили по разследването на Специализираната прокуратура за въоръжено въстание с цел сваляне на легитимната власт. Според Хаджигенов те са потвърдили информацията, изнесена от Рашков, за незаконосъобразни действия по разследването на протестиращите.

“Преписката на Специализираната прокуратура не е внесена в деловодството на ГДБОП, а на ръка от шеф на дирекцията в отдел “Контратероризъм”. Писали са доклади на листи А4. Работили са извънредно, както никога досега. Протестиращи са били подслушвани, следени, задържани. Електронната им комуникация е била поставена под контрол. И всичко това е вършено незаконно”, категоричен е Хаджигенов. Временната комисия взе решение

да пише до Лаура

Кьовеши заради

прокурорката

Вероника

Трифонова,

която е прекратила преписката за извършени от полицаите престъпления. по-късно Трифонова беше избрана за делегиран прокурор в институцията на Кьовеши. Освен това ще има сигнали за полицейско насилие и подслушване на протестиращи и до няколко европейски институции, които да проверят как са използвани МВР и прокуратурата, за да бъдат ограничавани и нарушавани правата на гражданите. 

В комисията вече работят и по два сигнала за насилие над протестиращи от 2 септември. Един от мъжете разказал, че е нападнат от 7-8 униформени, които го задържали, били го и му бръкнали в очите, за да му извадят лещите. Бил късоглед - на едното око имал 6 диоптъра, а на другото - 7. В неговия случай съдът е отменил задържането като незаконосъобразно, а прокуратурата е прекратила разследването заради липса на престъпление.

В другия случай става дума за момче на 18 г., което е било бито от жандармеристи, без да проявява агресия към тях. Напръскали го с лютив спрей и той припаднал. Свестили го в Бърза помощ. По този повод депутатът от ИТН Николай Радулов предложи да се питат Министерството на здравеопазването и МВР дали списъкът с вещества, който полицията може да използва, е подписван от министър. Той изрази съмнение, че не е обновяван от 5 г. насам, а по закон трябва да се прави на всеки 2 г.

Освен това Хаджигенов издирва запис от втора камера над входа на Министерския съвет. Причината е, че негови клиенти, каквито са 5-има от битите, оковани с белезници и струпани на купчина зад колоните на Министерския съвет, му разказали, че са пръскани със спрей, а на кадрите от първия запис това не се виждало. Има и съмнения, че записът, който е даден на комисията, е рязан, но това ще покаже експертиза.

Магистрати: Викат го всеки ден, защото търсят начин да го обвинят, че не спазва закона

Постоянните покани до главния прокурор да се яви в парламента, за да обяснява действията на прокуратурата по разследванията за полицейското насилие, е за да бъде обвинен, че не спазва конституцията. А това да стане повод да се поиска отстраняването му, прогнозираха магистрати в сряда.

Депутати пък обясниха, че от “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” има ли готовност да четат декларация от парламентарната трибуна, с която да обвинят Иван Гешев, че нарушава законите и конституцията.

Само в продължение на 24 часа народните представители изпратиха две писма до обвинител №1. Във вторник те гласуваха, че до петък той трябва да им предаде доклад за разследванията за полицейско насилие на протестите. В сряда шефът на комисията по правни въпроси Андрей Михайлов го покани да се яви на изслушване пак за същото в четвъртък от 16,30 часа. Михайлов се позовава на чл. 24 от правилника на парламента, който казва, че най-малко веднъж на всеки три месеца главният прокурор трябва да се явява пред комисията.

Според анализ на върховната прокуратура обаче този текст е противоконституционен и вероятно ще бъде сезиран Конституционният съд. Главният прокурор има това право. 

Освен това Гешев няма как да се яви в четвъртък, защото е в отпуск. За него пък се разбра от други три писма, изпратени от заместник на главния прокурор до комисията на Николай Хаджигенов.

От комисията поискаха през миналата седмица да им бъдат предоставени данни по конкретни дела. Любопитен детайл е, че едно от исканията е да им бъде дадено веществено доказателствено средство от експлоатирано СРС по отношение на Васил Божков. Адвокат Хаджигенов е защитник на Лиляна Деянова, по-известна като ЛиЛана, която пък е сочена като близка до Божков.

Освен това решение на КС казва, че главният прокурор не може да изнася информация пред депутатите по конкретни дела. Самият Гешев в изявление пред БТА в понеделник обясни, че според трайната практика на Конституционния съд главният прокурор няма право да дава сведения по дела пред народните представители. Освен това той нямал право и да се интересува от конкретни дела.

“Обиден е и начинът, по който го викат в парламента”, коментираха още магистрати. Всъщност с писмата, които от комисията на Хаджигенов изпратили, те не канили, а призовавали Гешев да се яви.

“Общоизвестно е, че Народното събрание няма правомощия да призовава, вероятно се касае за покана”, обръщат внимание от прокуратурата. Призовки пращат полицията, прокуратурата и съдът, припомниха юристи.