Гълъб Донев: Всички пенсии ще се вдигнат с 12,5%, а това ще струва 399 млн. лв. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10097995 www.24chasa.bg
ГЪЛЪБ ДОНЕВ

Всички пенсии ще се вдигнат с 12,5% от 1 октомври и това ще стане с увеличение на тежестта на стажа в пенсионната формула от 1,2 до 1,35 за всяка година. Това предвижда предложението за актуализиране на бюджета на служебното правителство, обясни служебният социален министър Гълъб Донев на съвместна комисия в парламента. 

Това предложение  ще гарантира адекватността и на новоотпуснатите пенсии и тяхното нарастване, обясни още Донев. 

Пакетът от мерки предвижда трайно да се осигури по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С предложението се гарантира, че всички 2,08 млн. пенсионери.

С оглед на това всички пенсионери да получат реално увеличение се предвижда и вдигането на най-ниските и най-високите пенсии, каза още Донев. Така минималната пенсия от 1 октомври ще бъде 340 лв. Това ще доведе и до увеличение на пенсиите, които зависят от минималната - социални и инвалидни. (Виж графиката.)

С 60 лв. пък се увеличава таванът и от 1440 ще стане 1500 лв. на месец. Това е постигнато без увеличение на максималния осигурителен доход и съответно до вдигане на осигуровките на получаващите над 3000 лв. заплата.

Социалната пенсия също ще се повиши, като предложението е тя да стане 170 лв., като тук увеличението е средно с 14,3%, обясни Донев пред депутатите.

Предвидено е бонусът от 50 лв. да остане до септември, за ад има плавен преход и хората да не бъдат ощетени.

За най-бедните пенсионери е предвидено и допълнителна помощ. Така всички възрастни, чиито пенсии са под линията на бедност, която през тази година е 369 лв., ще получават добавки, за да могат да я стигнат. Това според разчетите ще са 413 хил. души, които са на възраст над 65 г. 

Ако предложението бъде прието то ще струва 399 млн. лв. до края на годината и 1,8 млрд. лв. през 2022 г. Докато през 2023 г. ще бъдат 2,2 млрд. лв., отговори Донев на въпрос на Паунита Петрова от "Има такъв народ". Служебният социален министър каза, че в момента България е една от страните, които отделя най-малко пари за пенсии. Така за тях отиват 8,3% от БВП, докато в Европа този процент е 11,4%. Обясни, че ще има и по-добра предвидимост и системата може да бъде балансирана.

86 млн. лв. са предвидени за подкрепа за отопление, като е предвидено 333 хил. лица и семейства да получат помощ през идната зима.

72 млн. лв. пък са по Закона за личната помощ. Тук причината е, че повече хора се възползват от личен асистент, а на месец това са между 600 и 1000 души.

Още 35 млн. лв. са за подкрепа на родители на деца под 14 години, които ще учат онлайн при нови ограничения.

До края на годината пък са предвидени 400 млн. лв. за бизнеса.

"Вдигането на коефициента на стажа от 1,2 на 1,35 е по-справедливият начин добавката от 50 лв. да бъде въведена трайно и цялостно. Така тя ще се изплаща дългосрочно спрямо приноса на пенсионера към системата. По този начин стимулираме всички млади хора да се осигуряват по-дълго време върху реалните си доходи, а това е пътят и те да получават по-високи пенсии", отговори Донев на бившата социална министърка и депутат от ГЕРБ Деница Сачева. Тя попита и дали помощта за бедни ще е постоянна мярка, или ще е до края на годината. Донев бе категоричен, че намерението на служебното правителство е тя да влезе трайно в Закона за социалното подпомагане през следващата година. Припомни, че линията на бедност през 2022 г. ще 413 лв. и по този начин добавките ще бъдат с 44 лв. повече от тази година. Така всяка година те ще се актуализират, категоричен бе Донев.

Това ли е най-справедливото решение? Няма ли то да доведе до още по-голяма разлика в старите и новите пенсии? Тези въпроси зададе шефът на социалната комисия и депутат от БСП Георги Гьоков. Припомни, че в миналото пенсионерите са се пенсионирали с по-малко стаж, но са плащали по-големи вноски, имало и години, където след достигането на пенсионна възраст пенсионерите задължително се освобождавали от работа. 

Няма стари и нови пенсии, има пенсии отпуснати при различни правила, отвърна му Гълъб Донев. Той бе категоричен, че това е най-справедливото решение, защото пенсиите се отпускат спрямо осигурителния принос. Не можем да направим равенство между пенсиите отпуснати през 2000 г. и тези от 2021 г. Винаги ще има разлика, защото правилата са били различни, категоричен бе Донев. Даде за пример, че и в момента хората могат да избират по две формули за пенсии. 

Не може с едно административно решение да изравним пенсиите. Това е недопустимо! Това ще бъде груба грешка и ще обезкуражим хората, защото няма да се взима под внимание върху какъв осигурителен доход са плащали своите вноски, ако накрая пенсии от 2005 г. бъдат актуализирани с актуален доход, обясни още Донев пред депутатите. Според него не бива всички пенсии да се поставят под един знак.

Минимална пенсия от 340 лв. означава 10 лв. по-малко в портфейла на най-бедните пенсионери. Голям проблем ли ще е за бюджета отделянето на още 160 млн. лв., за да стане  минималната пенсия 369 лв., попита Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Да, 300 плюс 50 лв. не прави 340 лв. Минималните пенсии ще се вдигнат с 13,35%, а средните с 12,5%. Според мен вдигането на минималната пенсия на 369 лв. не е добър сигнал към хората, защото по този начин 1 620 000 пенсионери ще получават минимална пенсия. Това са над 50% от всички пенсионери, които ще получават една и съща сума, обясни Донев. Ако минималната догодина се изравни с линията на бедност от 413 лв., то тогава 2/3 от пенсионерите ще взимат еднакви пари. Да, реалността е кошмарна и затова предлагаме допълнителна помощ през социалното подпомагане, каза още социалният министър. Той бе категоричен, че системата трябва да се освободи от неприсъщи действия и плащания. Не трябва да се стремим през социалноосигурителната система да се решават проблемите с бедността. Това трябва да става чрез социалната система за подпомагане, както е в Европа. Не може моята реална пенсия да е 100 лв., а аз да получавам 300 лв., това означава, че съм взел 200 лв. от други пенсионери. Мястото на тези 200 лв. е през помощите, обясни още Донев. И припомни, че досега всички несгоди са се решавали  през социалноосигурителната система, а това демотивира хората.   

  

Очаквайте подробности!