Гешев изненадващо се появи в парламента, атакува пред КС член от правилника на Народното събрание

https://www.24chasa.bg/novini/article/10098268 www.24chasa.bg
Гешев се появи изненадващо за изслушване в Народното събрание. Снимки ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Главният прокурор Иван Гешев се появи изненадващо за изслушване в Народното събрание. 

Той съобщи, че утре или другия ден ще атакува пред Конституционния съд член 24 от правилника на парламента, по силата на който трябва да се явява през 3 месеца пред правната комисия.

И обясни, че е дошъл в парламента само от уважение към народните представители, но според него този текст е противоконституционен. Той се позова на решение, според което магистратите, президентът и конституционните съдиии не могат да бъдат викани от парламентарните комисии, тъй като там се провежда парламентарен контрол.

Главният прокурор обясни, че българският Наказателен кодекс (НК) е приет през 1968 г. "С едни морално остарели закони трябва да решаваме борбата с престъпността... Това е в полето на Народното събрание. Българската прокуратура изпълнява законите", подчерта Гешев и заяви, че българските закони трябва да бъдат спазвани от всички.

"Докато Народното събрание не изпълни задълженията си да преведе НК към нормалните отношения в момента, ние сме длъжни да го прилагаме такъв, какъвто е", заяви още той.

Гешев подчерта, че в условията на COVID българските магистрати са постигнали над 98% ръст на осъдителните присъди: "Да, имаме недостатъци, но аз се гордея, че съм главен прокурор и административен ръководител на тези хора".

Главният прокурор коментира и видеата с полицейското насилие от протестите през миналото лято: "След конституционната реформа 2016 г., извършена по инициатива на сегашния депутат Христо Иванов, се промени Законът за съдебната власт. Аз като главен прокурор правя едно основно нещо - аз съм административен ръководител на административните ръководители и не отговарям за конкретиката. Това съдебно производство се наблюдава от определен прокурор. Досъдебното производство е образувано 11-и месец, сроковете са определени от НК. Ако някой смята, че има забавяне, това е от компетенцията на Инспектората на ВСС. По същия начин, по който председател на ВКС и ВАС не може да бъде питан и не е длъжен да носи отговорност в какъв срок се провеждат съдебни производства и дали един човек е осъден или оправдан. И още нещо ще кажа - за всички български граждани важи презумпцията за невиновност. Да, ние може да сме възмутени от това, което виждаме, но триинстанционен съд ще прецени дали има виновни и кой е виновен".

Гешев изтъкна: "Работата на един прокурор, включително и главния, на всеки един български гражданин е стриктно да спазва законите". И не пожела да коментира служебния правосъден министър "от уважение към българските институции".

"Надявам се МВР и прокуратурата да работят по начина, по който са работили и взаимодействали дълго време. Защото войната между институциите може да доведе само до едно - бум на престъпността и от това ще пострадат всички български граждани", категоричен бе той.

"Надявам се върховенството на правото и правовата държава да не са само лозунги и да не използваме само термини, а да прилагаме принципа на законосъобразност, а не целесъобразност. Законът трябва да е еднакъв за всички", заяви Иван Гешев.

След това главният прокурор се яви за изслушване пред Комисията по конституционни и правни въпроси. Той е там заедно с част от своите заместници и говорителката си Сийка Милева.

„Съжалявам, ако съм малко малко по-обстоятелствен. Становището на прокуратурата е, че противоречи на Конституцията. Въпреки всичко аз съм тук от уважение към народните представители. Тук съм с екипа си.“, започна Гешев.

„Предлагаме увеличение на наказанията. Посочили конкретни проблеми в НК. Българският наказателен процес е формалистичен. Това е може да се реши от Народното събрание", каза още той.

Гешев каза, че би се явил отново на изслушване, но да получи толеранс. Той изтъкна, че дори е трябвало да бъде на среща с негов колега главен прокурор от друга държава.

„Аз не бягам от това, че главният прокурор може да бъде питан, въпреки решението на КС“, отсече Гешев.

Той изтъкна, че прокуратурите в ЕС са единни от 2016 г. и напомни, че това се е случило по времето, когато министър на правосъдието е бил Христо Иванов.

„Когато отново стане централизирана, ще имам друг кръг от правомощия, с които сега не разполагам“, подчерта Гешев.

„Правомощията ми са симетрични. Утре смятаме на представим статистически данни и доклади, касаещи дейността на прокуратурата, въпреки че тя не събира статистически данни по отношение на протестиращи граждани. Обръщам внимание, че докладът за 2020 г. е внесен още през май месец“, обяви още главният прокурор.

„Благодаря ви, че откликнахте на поканата, г-н главен прокурор. Това е изключително добре за взаимодействието между институциите“, обяви шефката на парламента Ива Митева.

Тя обяви, че препоръчва да се изслушва периодично главния прокурор. По думите и тази процедура се е използвала през 2017 и 2018 год. по предложение на тогавашния прокурор.

„Вие гледахте ли записите с насилието към протестиращите. Какво е вашето мнение, лично човешко. И второ, как ще коментирате действията на прокуратурата“, попита Гешев депутатът от ИТН Радостин Василев.

„Да. Гледах ги. Недопустимо е. Явно сте останали с погрешно впечатление, че делото е прекратено. Нямам данни то да е прекратено. Някой магистрат е преценил и образувал досъдебно производство. Води го въпросният наблюдаващ прокурор. При нас не се прилага това, което е в Австрия и Германия, ако искате може да го промените, за да имам други правомощия“, отговори Гешев.

„Дипломата ми си е в мен. Учебното заведение няма копие от дипломата. Интересно ми как някой изобщо я търси. Забавно е. Още повече как вътрешен министър я търси. Явно става дума за недоразумение или непознаване на нещата в това отношение“, обяви Гешев след въпрос от представител на ГЕРБ, заявил, че не е нормално да се засяга темата по дипломата на главния прокурор.

.