ДКК: Кирил Петков няма законово право да уволни ръководството на ВМЗ Сопот

https://www.24chasa.bg/novini/article/10099076 www.24chasa.bg
КИРИЛ ПЕТКОВ

Министърът на икономиката, като принципал на ДКК ЕАД, няма законово право да назначава еднолично извън установената процедура управителните органи на Държавната консолидационна компания (ДКК) и на дъщерните ѝ дружества, се казва в позиция на ДКК, публикувана на сайта ѝ. Според организацията това става само чрез специална процедура в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за неговото прилагане, пише Инвестор.

По-рано днес министърът на икономиката Кирил Петков поиска оставките на Борда на директорите на ВМЗ-Сопот. Той призова и директора на ДКК Ясен Спасов да си подаде оставката.

„Не може да имаме проблеми с язовирите, във ВМЗ да има такива лоши резултати и да казваме, че тази държавна компания си върши работата. Ако не си подадат оставките, моята идея поне там, където имам директен контрол - в ДКК, е да уволня изпълнителния директор, ако той сам не иска да си тръгне", заяви Петков.

Той изрази намерение и да извади ВМЗ-Сопот от структурата на ДКК.

„В писмо от 18 август 2021 г. ДКК ЕАД запозна министър Петков в подробности с казуса във ВМЗ, като поиска неговата подкрепа за разрешаването му. Ръководството на ДКК ЕАД е уверено, че със съвместни усилия и в резултат на предприетите вече мерки ще бъде постигнато благоприятно развитие според насоките на принципала“, се казва в позицията на организацията.

Според ДКК министърът на икономиката не може да освободи и Борда на директорите на ВМЗ Сопот, позовавайки се на Закона за публичните предприятия, където са изброени критериите за това, включително тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, конфликт на интереси, неизпълнение на заложени показатели в одобрена бизнес програма.

„Същите критерии са валидни при вземането на решения за освобождаване на членове от Съвета на директорите на ДКК ЕАД, както и на всяко публично предприятие. Същевременно Съветът на директорите на ДКК ЕАД е единственият орган, който има законово право да освободи заемащите длъжността „Изпълнителен директор“, както и да избира нови измежду членовете си“, се казва в становището на компанията.
По отношение на намерението на Петков за изваждане на ВМЗ Сопот и други дружества от холдинга ДКК в съобщението се отбелязва, че ДКК като структура, която управлява предприятия със стратегическо значение за страната, е „единственият гарант, че тези предприятия ще останат независими от променливите политически интереси във всеки един момент“,

„Ръководството на ДКК ЕАД е уверено в добрите намерения на министър Петков, които стоят зад идеята дружества от ДКК ЕАД да се прехвърлят към Министерството на икономиката. За съжаление обаче нестабилната политическа обстановка в страната и потенциалната възможност дори за нови предсрочни избори не може да гарантира, че той ще остане министър на икономиката и в бъдещи кабинети. Това създава сериозен риск дейността на предприятия, важни за националната сигурност на България, да се окажат в позиция на зависимост от решенията на последователни политически кабинети с различни цели и платформи“, пише ДКК.

И допълва, че отчита като съществен пропуск липсата на проактивна публична комуникация за дейността си, която според организация е създала у министъра усещане за липса на прозрачност в дейността ѝ и го е поставила в ситуация да прави изводи за резултатите на ДКК ЕАД на базата на непълна информация.

„Ръководството на ДКК ЕАД ще продължи да оказва пълно съдействие на министър Петков, така че той да опознае настоящия екип на организацията и да се запознае в детайли с всички текущи проекти и тяхната история и резултати“, се казва съобщението.

„Вярваме в добросъвестния диалог и конструктивната работа с принципала на ДКК ЕАД – министър Кирил Петков, в името на най-добрия резултат за националния интерес“, допълва организацията.