Лансират създаване на държавна компания за трансформацията на мините и тецовете в “Марица-изток”

https://www.24chasa.bg/novini/article/10099139 www.24chasa.bg
АНДРЕЙ ЖИВКОВ СНИМКА: 24 часа

Министър Живков: Изкриви се идеята - фотоволтаици върху къщи в изоставени села с цел търговия вместо в големите градове за собствени нужди

Създаване на държавна компания, която да се казва “Минна конверсия”, лансира на първото заседание на енергийната комисия в парламента нейният председател Иван Хиновски. Пред “24 часа” новият председател, който е депутат от ИТН, обясни, че тя ще се занимава с подготвителни дейности за преминаване на комплекса “Марица-изток 2” от въглища на газ. Ще подготвя индустриален фотоволтаичен парк. За там имало и други инвестиционни заявки. Хиновски уточни, че тя ще е държавно предприятие към енергийното министерство.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС каза, че не са гласували такава точка, а че ще поканят министъра на енергетиката Андрей Живков и вицепремиера Атанас Пеканов за Плана за възстановяване и устойчивост и за енергийните проекти в него. В комисията щели да поканят и Световната банка и консултанта от “Прайс Уотър Хаус Купърс”, за да се информират докъде са стигнали с териториалните планове за справедлив преход. Според Станков обаче нямало време, той давал най-много още 6 работни дни на парламента.

Това предприятие се върти отдавна, каза Рамадан Аталай от ДПС. “Герберите” говорят за него от много време”. Никой обаче

не отивал в

Стара Загора да

обясни на хората

какво точно ще се случи. Според Аталай в тази компания можело да бъдат назначени 1000-2000 души. Но и при тази ситуация оставал въпросът с тецовете и какво да се прави с американските централи.

Още от първото си заседание депутатите показаха, че са наясно с проблемите за зеления преход и че трябва да се действа, но се очертава парламентът да няма хоризонт.

Сутринта пък изслушването на енергийния министър Андрей Живков в зала започна с гаф. Оказа се, че в питането на депутати от ИТН за нетранспонирана директива за веитата номерът на директивата е бил подменен с този на документ за равенство на половете.

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че партията му търсила директивата по посочения номер, намерили го в решение на правителството за равенството на половете и миграцията. Той настоя изслушването да отпадне, но парламентът не се съгласи. И по време на изслушването на министър Андрей Живков Аталай се шегуваше – добре, че не взехте отношение към равенството на половете.

В началото на дебата Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП

видяха във въпроса,

дошъл от депутати на

ИТН, лобизъм за ония

производители на

енергия от ВЕИ, които

ги построиха с

евросредства,

и че това е решаване на частен проблем. И двамата твърдяха, че нетранспонирането на директивата за насърчаване на енергията от веита в нашето законодателство не е драматично и не е задължително да води до санкции.

По-късно обаче цялата тежка артилерия на парламента в енергетиката – бивши министри и зам.-министри, сега депутати и дългогодишни народни представители от различни цветове поискаха разглеждане на плана за възстановяване, някои настояваха за бързото му вкарване в парламента. Отново излезе въпросът за въглищните региони и териториалните им планове, както и планът за справедлив преход, в които има 1,2 млрд. лв. за въглищната трансформация.

Министърът на енергетиката заяви, че директивата е от 18 декември 2018 г. Тя установява общата рамка за насърчаването за използването на енергията от възобновяеми източници, като определя обвързваща цел от поне 32% дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на ЕС през 2030 г. Срокът за транспортиране на разпоредбите е бил 30 юни 2021 г. Имало е междуведомствена работна група със задача да бъде разработен законопроект до 31 декември 2020 г.

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че

целта от 32% дял

на зелена енергия

вече е в историята,

защото ЕС вече поставя цел от 40%.

Арман Бабикян от “Изправи се БГ! Ние идваме!” зададе въпрос за децентрализацията в производството на електроенергия от ВЕИ на ниво домакинства. “Има ли инвестиционни намерения за производство на електроенергия за собствено потребление и какво губи България от това, че не е транспонирала директивата”, попита той.

Живков отговори, че първото негативно въздействие е наказанието, което би могла да наложи ЕК, като най-лошият сценарий е процедурата да завърши с иск пред Съда на ЕС.

Директивата дава облекчени административни процедури за малките производители като уведомителен, а не разрешителен режим на производителите, които са под 10,8 киловата.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков, който е доскорошен зам.-министър на енергетиката, каза, че само в електропроизводството

трябва да се изградят

над 2200 мегавата

фотоволтаици, над

250 мегавата вятърни

мощности и над 200

мегавата биомаса

Освен по Плана за възстановяване и устойчивост, в който са заложени средства за бизнес и домакинства за изграждане на ВЕИ, предвиждате ли други финансови инструменти, попита той.

“Безпокойството ви, г-н Станков, е закъсняло, би трябвало да се прояви по-рано и тази директива да се приеме по-навреме, за да се планират тези неща, които питате” каза министърът и припомни, че предишният екип на министерството е закъснял с година и половина.

Станков заяви, че не е получил отговор, а лична нападка, и каза, че познавал директивата като личното си ЕГН, защото тя е приета по време на българското председателство.

Мартин Димитров също попита за малките веита и за стимулите за изграждането им.

Живков му отговори, че и в момента има стимули да се изграждат малки веита от домакинствата. “Но какво се случва сега, те не са концентрирани в големите градове, монтират се върху къщи в изоставени села с единствената цел да си правят малки веита заради преференциалната цена на електроенергията. Този метод на действие малко поизкриви идеята”, каза министърът.