Кирил Петков уволнява шефове на ДКК и ВМЗ - загубили 6 млн. лева (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10099323 www.24chasa.bg
Служебният министър Кирил Петков се срещна с работниците и синдикатите във ВМЗ и ги успокои, че не иска оставката на изпълнителния директор, а на борда на директорите.

Депутати поискаха закриване на държавния петролен холдинг

Незабавно да си подадат оставките четирима от петимата членове на борда на директорите на ВМЗ - Сопот. За това призова министърът на икономиката Кирил Петков, който посети завода в четвъртък и се срещна с изпълнителния директор на фирмата Иван Гецов и синдикатите.

Този борд не е допускан от работниците в завода, от април насам управлението е лошо и има загуби в размер на 6 млн. лв. Освен това доставките се бавят, обясни причината за решението си Петков.

“Не можем да си позволим толкова важно предприятие, на което разчита целият регион, да губи пари”, добави министърът, но уточни, че не иска оставката на Гецов и оценява работата му като добра. Ако останалите членове на борда на директорите не си подадат доброволно оставките, Петков щял да ги уволни сам, категоричен беше той.

По-късно пред журналисти икономическият министър увери, че няма опасност нито за националната сигурност, нито за заплатите на служителите в завода. Че няма да се забавят възнагражденията, потвърди и изпълнителният директор Гецов.

Четиримата от борда, срещу които синдикатите недоволстват, са Иван Карабатаков, туроператорът Кристина Стоянова, синдикът Тихомир Иванов и адвокатът Георги Вълчанов. Те бяха избрани в края на правителството на ГЕРБ след конкурс.

Напрежението във ВМЗ - Сопот, започна преди две седмици, когато служителите поисаха оставката на Кирил Петков, ако заводът не бъде изкаран от структурата на Държавната консолидационна компания (ДКК). Причината е, че от месеци нямали работа поради липса на договори.

Тогава Петков отговори, че изваждането на завода от ДКК е много сложен процес, но си поставя за цел да направи всички оръжейни заводи под прякото подчинение на Министерството на икономиката.

В същото време в четвъртък Петков поиска оставката и на изпълнителния директор на ДКК. “Когато не се справяш добре, трябва да си ходиш. Ако не подаде оставка, ще го уволня”, каза пред журналисти Петков. Той припомни за проблемите с ремонта на язовирите и правителствения комплекс.

В момента обаче има двама изпълнителни директори на ДКК - Ясен Спасов и отскоро избраната от борда на директорите Рая Каназирева. Петков иска оставката на Спасов.

Министърът се надява новият член на Управителния съвет на ДКК, който беше назначен от него, да бъде избран за изпълнителен директор. Също така подчерта необходимостта от промени в дейността на компанията.

Става въпрос за предприемача Анастас Гогов, който е съсобственик на фирми за консултантска дейност. Гогов влезе в борда чрез конкурс. В момента тече и такъв конкурс за седми член на борда, след като министър Петков увеличи броя на членовете от 5 на 7.

По-късно от ДКК изпратиха своя позиция, в която се казва, че всъщност министърът на икономиката няма право да взема сам подобни решения, тъй като “Съветът на директорите на ДКК ЕАД е единственият орган, който има законово право да освободи заемащите длъжността изпълнителен директор, както и да избира нови измежду членовете си”, пише в съобщението на ДКК.

От ДКК казват, че са уверени в добрите намерения на министър Петков, но смятат, че изваждането на ВМЗ-Сопот от компанията ще я постави под сериозен риск предвид идващите избори.

Междувременно депутати от “Демократична България” поискаха закриването на Държавната петролна компания, като внесоха предложение за промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.