Николай Банев нямал 1 млн. лева за гаранция, остава с електронна гривна вкъщи

https://www.24chasa.bg/novini/article/10099409 www.24chasa.bg
Николай Банев

КПКОНПИ му запорирала всичко, а той от години не можел да работи и да изкарва пари, обяснил адвокатът му

Николай Банев няма пари, за да плати паричната си гаранция, и остава под домашен арест. Това е окончателното определение на Апелативния специализиран наказателен съд от четвъртък, показа проверка на “24 часа”.

Подсъдимият за данъчни престъпления бизнесмен лежа близо 3 г. в ареста, а от 3 месеца е с електронна гривна за наблюдение вкъщи. Той обжалва и тази мярка и първата инстанция - Специализираният наказателен съд, е уважил молбата му. В края на юли му е определена парична гаранция от 1 млн. лв. По време на обжалването става ясно, че Банев не може да плати толкова пари, за да му свалят гривната за наблюдение. Адвокатът му Христо Ботев посочва, че цялото имущество на клиента му е запорирано от КПКОНПИ, а Банев не е имал възможност да работи, за да спечели пари, защото е бил в ареста.

След обвиненията на Специализираната прокуратура КПКОНПИ запорира имоти, коли и парични сметки на Баневи за 140 млн. лв., за които вече има съдебни дела. Поискал е гаранцията да се намали, пише в определението на съда.

Дори и Банев да имаше 1 млн. лв. за свободата си, той нямаше да бъде освободен от домашния арест, защото втората инстанция е отменила решението на първата. Мотивът е, че все още имало опасност Банев да извърши престъпление. Престъпната група, която е ръководил, според обвинителния акт е действала повече от 13 г. в няколко държави - България, Швейцария, Нидерландия и Панама. Все още имало опасност Банев да въздейства на свидетелите по делото срещу него, съпругата му Евгения и майка му Мария. Те са общо 178 и много от тях са бивши служители във фирмите на фамилията.

Банев и съпругата му бяха арестувани на летището в Ница през октомври 2018 г. и ги екстрадираха у нас 40 дни по-късно. Те бяха обвинени за данъчни престъпления и пране на пари, а по-късно в престъпното сдружение беше включена и майката на Банев. Евгения Банева също лежа дълго в ареста, но отдавна е на свобода заради здравословни проблеми.

Николай Банев остава единственият от серията крупни бизнесмени, обвинени за тежки престъпления в последните години, които трябва да стоят заключени, макар и вкъщи.

С парични гаранции на свобода вече са Ветко и Маринела Арабаджиеви, Миню Стайков и синът му, а преди седмица срещу 1 млн. лв. беше пуснат и Веселин Денков-Весо Брадата, сочен за близък на Васил Божков.