Четири знакови послания на Радев от Болярово и Тополовград

https://www.24chasa.bg/novini/article/10106196 www.24chasa.bg
Президентът в Тополовград.

Четири знакови послания отправи президентът Румен Радев по време на посещенията си в Болярово и Тополовград. 

Първото бе свързано със спешната необходимост да се актуализира бюджета, за да се подпомогнат пограничните общини и да се финансират мерките за справяне с нарастването на мигрантския натиск. „Средства за това са осигурени в резерва, който служебното правителство успя да събере, но от парламента зависи да се актуализира бюджетът, така че да могат да се разпределят по най-добрия начин тези ресурси“, обясни държавният глава.

Второто послание бе посветено на концентрацията на финанси и инвестиции в регионалните центрове и намаляването на вниманието към по-малките населени места.

"Това е пагубно за България - подчерта Радев по време на среща с кмета на Тополовград Божин Божинов и представители на неговия екип. - Голямата задача е да се преборим с огромните дисбаланси в регионалното развитие."

Представителите на местната власт призоваха за премахването на субективния фактор при разпределянето на правителствените субсидии към общините, както и да бъдат отчитани техните реални и специфични характеристики.

Именно с това бе свързано третото послание на президента. "Финансовата децентрализация на общините ще ги освободи от недобросъвестен натиск от страна на изпълнителната власт", заяви Радев. Според него независимото финансиране на общините от централния бюджет ще улесни инициативността и ефективните решения на местно ниво.

Като съществен проблем за общината представителите на местната власт откроиха здравеопазването. В Тополовград има само един спешен екип, който отговаря за всички населени места, някои от които са разположени на десетки километри едно от друго. Отправен бе и призив за по-бързото въвеждане на системата за спешна медицинска помощ по въздуха, част от от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Четвъртото послание на президента бе посветено на заобикалянето на общините при концесиите.

"Тежък нормативен проблем е издаването на разрешения за проучване и добив на подземни богатства да се извършва без информацията и съгласието на общините", коментира Радев по време на визитата си в Болярово. Там държавният глава се срещна с кмета на града Христо Христов и представители на местната власт.

Кметът подчерта на срещата, че районът е земеделски и неговото бъдеще е в развитието на екологично чисто земеделие, животновъдство и туризъм. В тази връзка от местната власт определиха като изключително притеснителна досегашната практика за издаване на разрешения за проучване на наличието на подземни богатства без за това да са информирани местните общности. Те посочиха, че евентуална концесия за добив на метали на територията на общината, в която има много защитени зони по „Натура 2000“, е заплаха за водоизточниците и за екологичното състояние на региона. В земеделския район вече се отчита намаляване на дебита на водоизточниците и от общинското ръководство призоваха за тяхното съхранение и недопускане на замърсяването им при евентуален добив на метални руди.

По думите на президента особено важно е да не се допуска изпълнителната власт да пренебрегва общината като институция. Пред журналисти след края на срещата Румен Радев посочи и че е недопустимо местната власт да трябва да иска по Закона за достъп до обществена информация данни какви концесии е договаряла изпълнителната власт и какви проучвания в момента вървят на тяхна територия.

Влошаващото се състояние на ВиК инфраструктурата в Болярово и малките населени места, също беше сред темите на срещата. Като тежък проблем бе откроена дискриминацията на населени места под 500 души, които на практика много трудно получават достъп до инвестиции за подмяна на водопроводната система. Необходимо е да се гарантират условия за съхранение и достъп до питейна вода в малките населени места, беше общата позиция на участниците в срещата, като беше изтъкнато, че с всяка година системата се амортизира. „Ако искаме да работим за България, в която няма такива драстични регионални дисбаланси, трябва да помислим за начина, по който се разпределят обществените средства“, заяви още президентът Радев.

Представителите на местната власт призоваха и за изпълнение на програмата, изготвена от 5-те погранични общини – Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово и Тополовград, която предвижда инвестиции от около 80 млн. лв. в местното здравеопазване, образование и насърчаването на бизнеса и има за цел да подобри условията за живот и да промени негативната демографска картина в региона.

Преди началото на срещата президентът Радев поднесе цветя пред Паметника на загиналите боляровци във войните за национално обединение и разтоваря с жители на града.