Смъртно опасно е да си прост! На това учи първо физикът Тео 150 деца в международна школа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10106255 www.24chasa.bg
Тео сред своите ученици СНИМКА: Тони Щилиянова

Заниманията са по 10 часа в иновативната гимназия по компютърно програмиране в Бургас

Чувстваме се страхотно, като във втория си дом, твърдят участници

Решенията на задачите ги няма в интернет, подариш ли телефон на дете, все едно му даваш наркотик, предупреждава обичаният учител

Смъртно опасно е да си прост! Това е едно от първите и най-важни неща, на които учи децата физикът Теодосий Теодосиев-Тео. По покана на кмета Димитър Николов това лято над 150 деца от страната и от чужбина се обучават на летен лагер в Бургас. Първата смяна приключи заниманията си, а втората ще застъпи днес.

Това са ученици от 8-и до 12-и клас и студенти от чужбина. Сред тях има и шестима от бургаската математическа гимназия “Акад. Никола Обрешков”. Повечето участници са от националните отбори по физика и математика. Децата учат в престижни математически и елитни гимназии в София, Варна, Казанлък, Велико Търново, Пловдив, Русе, Кюстендил, Благоевград, Габрово, Стара Загора. Гостите от чужбина идват от Англия, Белгия, Швеция, Канада.

“Това са

деца слънце,

най-добрите

в България,

но и най-ентусиазираните, най-желаещите. На тези школи идват и много българи от чужбина - от Тексас до Шанхай. Родителите изпращат децата си при нас, защото те самите са минали през школата”, разказва пред “24 часа” Теодосий Тедосиев.

Още си спомня за малката Ани от Бургас, която със счупен крак ходела на кръжоци по физика в Казанлък. Като пораснало, момичето завършило архитектура в Принстън. Нейната по-малка сестра Мария 3 пъти идвала от САЩ на летни лагери по физика.

“Ние трети път не вземаме едно и също дете, но малката Мария беше толкова ентусиазирана, че не можахме да я върнем”, разказва Тео.

Лятната лагер-школа се провежда в гимназията по компютърно програмиране и иновации, която разполага с изключителна база за обучение и общежитие.

“Такова училище

и в Америка

не съм виждал”,

възхитен е Тео. Заедно с него напълно безплатно преподават бившият му възпитаник, сега учител по физика в математическата гимназия в Казанлък Георги Бяндов, Камен Велев, който завършва физика в момента, Никола Каравасилев, който подготвя деца за международните олимпиади по астрономия и астрофизика.

Лекциите са по 10 часа на ден, започват от 8 сутринта и свършват по тъмно. Ученици и преподаватели общуват свободно, усеща се страстта към нови знания. Решават се задачи на университетско ниво и такива, създадени от самия Тео.

“При нас правим олимпиада, която има от 0 до 100 точки. На нея има университетски задачи по физика, които 99% от студентите, а и голяма част от преподавателите не могат да решат. Освен тях им давам и задачи, които аз съм измислил, не могат да се намерят в интернет, няма ги в гугъл. И детето, ще не ще, трябва да се напъне - казва Тео. - Учим ги да са сериозни. Това е тежък интелектуален труд. В Бургас приключваме в 22,30 ч, но когато сме правили школи в планината, сме учили и до полунощ. После релаксираме сред природата.”

“Чувстваме се страхотно, като във втория си дом. Лекциите не ни тежат”, казва десетокласничката Калина Досева от Търново. (За нейните постижения “24 часа” вече разказа в предишен брой.) “Тук сме заради желанието да научим повече и да сме по-добрата част от населението”, споделя Мария от Варна, също в 10-и клас.

Марта Младенова от Враца пък за втори път е избрана за летния лагер на Тео. “Школата е

много полезна

за състезания

и олимпиади

Все още не съм решила с какво точно ще се занимавам, но най-вероятно ще е с физика”, казва момичето, което догодина ще е абитуриентка.

Да помага на преподавателите, е дошъл възпитаникът на СМГ Теодор Вакарелски, който вече е студент: “Харесва ми атмосферата тук”.

По средата на смяната след тридневно интензивно обучение бъдещите учени получиха заслужена почивка и се разходиха до тракийското светилище Бегликташ.

“Не бях ходил там, нито на море. Никога не съм ходил на почивка, защото просто нямам време”, признава Тео. От години той обучава талантливи ученици, много от които са лауреати на междуародни олимпиади и състезания. Основава школата по физика през далечната 1974 г. Негови ученици в момента са професори по физика и изследователи в най-реномираните университети и научни институти в света.

“Опитът ми показва, че

и в много бедно

семейство на

неграмотни

родители може

да се роди гений

Аз трябва да го намеря! Има един закон на Мърфи за необходимия минимум неблагоприятни условия. За да направи нещо сериозно в живота си, човек трябва да мине през мизерията, смята физикът. Категоричен е и за друго - родител, който подари таблет или телефон с игри на детето си, все едно му купува наркотик.

“Тези устройства могат да го обсебят до такава степен, че то да забрави за всичко останало. И дава пример с 11-годишната си дъщеря. “Преди Йоана редовно печелеше медали на състезания по математика. Откакто получи телефона, спря да носи медали”, откровен е Тео.

По време на лекциите си често обяснява, че едно дете, за да стане високоинтелигентно, трябва до 9-и клас да е прочело поне 1000 книги с по 600 страници. “ А личният ми живот?”, попитало едно от момчетата. И Тео дал пример с Китай. “За да има една студентка в Китай гадже, трябва да е пълна отличничка. А ако ученичка иска да си хване приятел, моментално я връщат на село да гледа биволи.”

Нестандартният преподавател е категоричен, че образователната ни система се нуждае от сериозни промени. “Аз си залагам авторитета, че ако дойде една комисия от Швейцария или от Германия да изпитва нашите абитуриенти, повече от 90% от тях никога няма да получат диплома за средно образование.”

Тео смята, че българският учител трябва да се научи да пише двойки на детето на милионера, на директора, на кмета. Притеснен е от предстоящата вероятност децата отново да учат дистанционно, смята, че това е абсолютно вредно за тях.

Кметът Димитър Николов: И догодина ще го поканим

“Изключително съм щастлив, че Бургас посреща бъдещите блестящи физици и математици на България. Сигурен съм, че тук тези даровити деца ще получат всичко необходимо както за своето успешно обучение, така и за едно незабравимо лятно преживяване”, коментира кметът Димитър Николов.

“И догодина ще поканим Тео. Надявам се тогава да посрещнем участниците в летния му лагер в новия корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, който ще бъде оборудван със специализирани лаборатории, компютърни кабинети и кабинет по изкуствен интелект”, допълни той.

Учителят не за първи път е гост на Бургас. Преди 2 г. Теодосий Теодосиев представи пред бургазлии мотивиращата си лекция “Успешният човек и методика за формиране на силов интелект” и препоръча на многобройната аудитория: “Търсете нестандартната пътечка, по която да преминете”.

За него бургаският кмет казва: “Това е човекът, създател на школа, която да променя света”.

Бургас бе и сред първите градове в страната, в който бе показан филмът “Формулата на Тео”.