Българският списък по "Магнитски" е брутално беззаконие и очаквано Брюксел реагира остро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10108529 www.24chasa.bg
Асен Василев

Георги Георгиев, юрист, специализирал международно право и международни отношения в Страсбург. Има повече от 10 г. професионален стаж в областта на международните отношения и инвестиционното право.

Очаквано Европейската комисия реагира остро и отправи серия от резонни въпроси до служебното правителство в България и в частност до финансовия министър Асен Василев във връзка с административния произвол с „черните списъци“, дописващи американския списък по американския закон „Магнитски“.

Обобщено казано, от Брюксел търсят сметка от Василев защо в противоречие с правото на ЕС придава юридическа стойност и екстериториално действие на закон и мерки на държава извън ЕС, с което засяга правата и законните интереси на граждани и фирми от ЕС. И още - на какво правно основание санкционира граждани и фирми, срещу които няма нито осъдителни присъди по наказателни дела, нито влезли в сила наказателни постановления за административни нарушения. Сходни въпроси се чуха и на изслушването на финансовия министър в анкетната комисия в българския парламент.

Очевидно този скандал тепърва ще се разгаря, а въпросът за отговорността, в т.ч. съдебна, на Асен Василев и служебното правителство, тепърва ще бъде поставян. Дотук Василев се оправдава с голословие, което няма никаква юридическа база. Да се твърди, че санкциите, наложени на жертвите в черния списък „Василев“ имали за основание нормативната уредба за мерки срещу изпирането на пари, е несъстоятелно. За да се прилагат каквито и да било санкции по този закон, е нужно поне основателно съмнение, че засегнатите лица умишлено извършват транзакции със средства, придобити от престъпна дейност и целят легализацията на тези „мръсни пари“. Законът позволява извършването на превантивни проверки и идентификация на страните по сделките и разплащанията, но не и санкции при положение, че не е установена по надлежния ред престъпна дейност, от която съответните финансови средства произхождат.

Министър Василев излъга пред парламентарната комисия, че служебното правителство нямало причастност към наказателните мерки на търговските банки спрямо лицата от списъка „Василев“ и прехвърли горещия картоф на това беззаконие към БНБ. Но именно той и служебният премиер Янев призоваха банките да не работят с набелязаните за жертви от списъка „Василев“. Финансовия министър излъга също, че действията му са били насочени само към опазване на държавния интерес и държавните предприятия. Не трябва особена интелигентност или правна и икономическа грамотност, за да се оцени, че ефектът от тези мерки е смразяващ и за частния сектор и на практика силно ограничава всяка икономическа активност и дори притежаването на банкови сметки от жертвите. Не друг, а Асен Василев, нарича гражданите и фирмите, включени в неговия черен списък, „вируси“ и „зараза“, чието разпространение той трябвало да спре. Без съд, без присъда, без справедлив процес и без право на защита на жертвите. Като в някой африкански бантустан. Само че, в една правова държава, още повече членка на ЕС, подобно брутално беззаконие рано или късно, трябва да бъде строго наказано. Може да се окаже, че временният министър на финансите ще бъде първият осъден министър заради мащабните вреди, които противозаконно е нанесъл на десетки български граждани и фирми.
Заслужава разследване и евентуалното наличие на корупционна цел в съставянето на списъка „Василев“. Дали вече в сянката на министерската бухалка някой не предлага „услужливо“ на жертвите да изкупи на безценица техни имоти и бизнеси? И дали този „някой“ случайно не е свързан с олигархичните кръгове, инсталирали Асен Василев за финансов министър?

Няма съмнение, че рано или късно онова, което сега е скрито в министерските деяния, ще излезе наяве. И тогава – всекиму своето.

  • Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Интересно как нито един от тези депутати в краткото 45-о народно събрание, които по нощите преди Великден гласуваха промените в Изборния кодекс, не предвиди, че това, че на един вот има избиратели някъде в чужбина, не означава автоматично, че и на следващия ще са там. Вероятно не са и очаквали, че след изборите през юли ще има и такива през
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо