Ген. Атанас Атанасов: Ива Митева има качествата да е премиер (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10109811 www.24chasa.bg
Ген. Атанас Атанасов. Кадър Би Ти Ви.

Председателят на парламента Ива Митева има качествата да стане министър председател. Това изненадващо обяви съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов в предаването на "Лице в лице" по Би Ти Ви. "ИТН нека предложат кандидат за министър-председател – ако може, да не е същият, предложен миналия път, този човек няма капацитета за тази позиция", допълни генералът.

Партиите в парламента извън ГЕРБ и ДПС да се съберат, да решат на какви отстъпки са съгласни и с мандата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да се направи правителство, предложи той.

„Ако има съгласие и основно ако ИТН се върнат на масата за преговори – без техните гласове правителство, независещо от ГЕРБ и ДПС не може да бъде направено. „Утре ДБ ще направи серия от заседания на нашите органи, ПГ ще обсъди нашия план, ние ще заемем проактивна позиция, за да търсим изход от политическата криза“, обясни лидерът на ДСБ.

В същото време, той отбеляза, че „има конкретни факти, които говорят за координация между ИТН и ДПС“, като даде пример с решението в бюджетна комисия да се задвижи процедурата по избор на нов шеф на БНБ. „Готови сме да направим всичко, за да отговорим на очакванията на българските избиратели да има правителство, но не сме готови да подкрепим правителство, което ще зависи от ГЕРБ или от ДПС“, категоричен беше Атанасов.

Заради това и той призова Слави Трифонов и „отговорните хора“ в ИТН да осмислят цялата ситуация, ако мислят добро на държавата

Според него служебният министър Янаки Стоилов изненадал с твърдата си позиция да извършване на необходимата съдебна реформа. И смята, че е разумно президентът Румен Радев да направи още един кръг от консултации с парламентарното представените партии.

По думите на Атанасов избори в 2 в 1 не бил удачен вариант за изход от ситуацията. "Ще разфокусираме вниманието на хората, избирателите ще се чудят кого да слушат и с кои послания да се занимават", обясни той.