370 лв. минимална пенсия предлагат хората на Слави, Мая с левче по-малко. ГЕРБ - 100 лв. за всички

https://www.24chasa.bg/novini/article/10113167 www.24chasa.bg
Всяка партия ще предложи свои разчети как най-справедливо да се вдигнат парите на пенсионерите.

Минимална пенсия от 340 лв., която е част от предложението за актуализациите на бюджета и на държавното обществено осигуряване, мина на първо четене в социалната комисия в парламента. Тя е част от пакета за вдигане на пенсиите на служебното правителство. В него е заложено те да се вдигнат чрез повишаването на тежестта на стажа до 1,35. По този начин средното увеличение за всички ще е с 64 лв.

За да няма ощетени се предлага социалната пенсия за старост да стане 170 лв., максималната пък 1500 лв. Освен това се предвижда допълнителна добавка, за да може над 413 хил. пенсионери да достигнат линията на бедност от 369 лв.

С предложените промени се гарантира, че всички около 2,80 млн. пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв., отчете Донев пред депутатите в ресорната комисия.

Над 50 лв. отгоре ще получат 1,132 хил. души, като средното увеличение за тях ще е около 86 лв. 944, 5 хил. пенсионери пък ще вдигнат парите си с по-малко от 50 лв., като при тях средно се получава 38 лв.. Тук влизат минималната пенсия, тези несвързани с трудовата дейност. Тук обаче се предлага и допълнителна помощ от социалното подпомагане, за да могат парите на 413 хил. души над 65 г. да стигнат линията на бедност от 369 лв.

Между първо и второ четене всички партии ще направят свои прочит и ще дадат предложения как справедливо да се вдигнат пенсиите. Ябълката на раздора се очертава да минималната пенсия. Така от "Има такъв народ" ще разпишат тя да се вдигне до 370 лв. С левче по малко, или 369 лв., пък ще предложат от "Изправи се БГ! Ние идваме!". 100 лева за всички по време на пандемията пък ще внесат от ГЕРБ-СДС.

С предлаганата актуализация от служебното правителство най-ощетени са бедните пенсионери, тъй като те ще получат с 10 лева по-малко от сегашната добавка от 50 лева към пенсията заради кризата с коронавируса, обясни Паунита Петрова от "Има такъв народ". Тя отчете, че за ИТН предложението на правителството е приемливо от гледна точка на акцента върху тежестта на осигурителния стаж, затова от партията ще го подкрепят, като си запазват правото да предложат по-висока минимална пенсия. 

Мая Манолова припомни, че партията "Изправи се БГ! Ние идваме!  вече е внесла законопроект за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход от 2018 г. Според нея това е задължителна стъпка в бъдещ парламент, ако се цели справедливост и премахване на дисбаланса между старите и новите пенсии. Обясни, че си дават сметка, че в конкретния момент предложението на служебното правителство е възможното и това е причината да подкрепят законопроекта. Те обаче ще ввнесат минимална пенсия да е 369 лв.

Промени в пенсионния модел трябва да се правят от редовен, а не от служебен кабинет, защото някой трябва да поеме политическата отговорност. Това е и причината депутатите от ГЕРБ- СДС да се въздържат от подкрепа на законопроекта, обясни Деница Сачева. 
Без да получим ясна тригодишна прогноза от редовен кабинет за приходите в хазната, няма как да подкрепим предложението, защото разходите са големи и може да се окаже, че през 2023 г. и 2024 г. няма да имаме пари за нищо друго, освен за пенсии , каза Сачева.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че парламентарната група подкрепя законопроекта с уговорката, че го прави, защото трябва да стартира процедурата. Той заяви, че е започнало наддаването за минималната пенсия, в което ДПС няма да участва, защото така има риск след време всички пенсии да бъдат изравнени. По думите му размерът на минималната пенсия се увеличава с 13,3%, а максималният се вдига много малко, като така се демотивират младите хора да участват с реални доходи в системата.

От "Демократична България" подкрепиха предложението, но ще внесат  свои предложения между двете четения. БСП ще подкрепи на първо четене актуализацията на пенсиите, защото това е стъпка в правилната посока.

Ако минималната пенсия стигне 369 лв., или 370 лв., то  1,6 млн. пенсионери ще получават минимални пенсии, а по този начин ще бъде изравнен приносът на пенсионерите,  а участието им в осигурителната система ще бъде сведено до нула, защото колкото и да си се осигурявал, да си работил, ще получиш минималната пенсия. Ще се демотивират работещите да се осигуряват на реални доходи, аргументира се Гълъб Донев.