Банки можеха и да фалират, ако не бяха наложени рестрикции на хора от българския списък “Магнитски” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10113666 www.24chasa.bg
Управителят на БНБ Димитър Радев и правосъдният министър Янаки Стоилов говориха пред комисията СНИМКА: Румана Тонева

Това каза управителят на БНБ Димитър Радев в парламента

Централната банка дала указания да се блокират и закриват сметки само по процедурите на закона срещу пране на пари

Материалният риск за банковата система от наложените превантивни рестрикции бил пренебрежимо малък

Ако българските банки не са били предприели рестрикции спрямо хората, санкционирани от САЩ по закона “Магнитски”, и за тези, включени в българския списък, можело да имат проблеми и дори да стигнат до фалит.

Това стана ясно от думите на управителя на БНБ Димитър Радев пред депутатите от комисията “Магнитски”. Шефът на централната банка бе извикан за изслушване, за да обясни защо на въпросните лица са запорирани сметки и други финансови активи и банките им отказват извършване на операции.

“Всяка от българските банки, която не прилага растрикции, може да бъде включена в санкционния режим. Това вече ще бъде проблем, това е и причината за превантивните мерки”, заяви Радев. И даде пример с латвийска банка, която на 13 февруари т.г. не е взела никакви мерки към лица, засегнати от американския закон. Банката веднага е влязла в санкционния списък на международната банкова система,

събитията се

развиват бързо и

на 24 февруари

тя е обявена в

несъстоятелност

Депутатът от ДПС Йордан Цонев попита Димитър Радев как ще коментира становище на ЕК, че едностранното въвеждане на мерки би имало неясно отражение върху вътрешния пазар и не би било в съответствие с правото на ЕС.

Цонев се поинтересува и кое е наложило с писмо към банките БНБ да даде указания да се налагат тези санкции спрямо компании от българския списък, който очевидно е извън правото на ЕС. Според депутата банките могат да блокират трансакции към САЩ и обратно, но не и такива в България. Цонев критикува Радев, че е предпочел това да стане с указание, а не с друг акт, който може да бъде обжалван.

Цонев обаче бе репликиран от колежката си Татяна Дончева, която поиска да не се правят изводи и че комисията “Магнитски” е създадена, за да реши какво да се предприеме.

“Краткият отговор е че няма административен акт на БНБ за запориране и други ограничителни мерки. Тези превантивни мерки, наложени към определени компании, са установени още преди списъка “Магнитски”, отвърна управителят на БНБ.

Според него

централната

банка е

била първата

институция,

която реагирала

Изпратеното писмо до банките решавало две групи въпроси. Първата - да следят развитието на казуса, да докладват за допълнителни рискове и да ги оценяват, както и да актуализират правилата и процедурите си. Втората група въпроси е била за уеднаквяване на подхода, като е препоръчано да се използва процедурата по закона срещу пране на пари. Няма оплаквания от тези указания, има само две писма от една партия, която питала при блокиране на сметки как да си получи парите за изборите.

Материалният риск за банковата система от наложените превантивни мерки е пренебрежимо малък, почти не съществува, каза още Радев. И посочи, че кредитите на фирмите от българския списък “Магнитски” са 11,2 млн. лв., което означава дял от 0,017% от общо отпуснатите заеми. Привлечените средства на фирмите са 28,4 млн. лв., което било 0,29% от общия размер на депозитите от 0,029%.

Надежда Йорданова от ДБ поиска от Димитър Радев оценка на това доколко ефективно действат банките срещу прането на пари. Според нея това, че получаваме критики отвън, говори, че има пропуски. И добави, че според нейни сметки оборотите на лица от списъка “Магнитски” са за стотици милиони въпреки малкия обем кредитни и депозитни експозиции.

Радев отвърна, че по отношение на прането на пари не може да даде оценка за цялата система, а само на БНБ. Той подчерта, че централната банка има ограничена роля в целия процес и докладва на финансовото разузнаване всяка подозрителна трансакция. Радев уточни още, че в БНБ има специализирана дирекция, която работи ефективно, но преминаващата през нея информация е конфиденциална. Той обеща да предостави на депутатите тази част, която не е банкова тайна.

По повод питането на Цветан Енчев за лица с блокирани сметки, карти и разплащания от банките, Димитър Радев увери, че проверка към днешна дата е показала, че няма такива. Той призова депутатите:

Дайте данни,

ако има лица,

осъдени на

гражданска

смърт, ние ще

ги проверим

Но подчерта, че ако към банките има указания за пълно блокиране на сметки по силата на искане от ДАНС, НАП или със съдебно решение, банките нямат какво друго да направят, освен да изпълнят тези указания.

Още в началото на юни БНБ издаде указания към банките да се прилагат ограничителни мерки към хората, включени в списъка за санкции по закона “Магнитски”.

БНБ прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените правила и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари, съобщиха тогава официално от централната банка.

От БНБ уточниха и че “съгласно изискана и получена информация всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки”.

Имаше още тогава уточнение от централната банка, че

някои от тези

мерки са

предприети

предварително,

на други

основания, преди

публикуването

на списъка

Пояснено бе и че процедурата по Закона за мерките срещу изпиране на пари предвижда банките да уведомяват ДАНС, която може да спира операция или сделка за срок до 5 дни. Агенцията пък може да уведомява прокуратурата, която да поиска от съда налагане на запор или възбрана. Съдът се произнася в срок до 24 часа.

И още през юни от БНБ поискаха следващият парламент спешно да приеме закон за прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави.

3 министерства, НАП и БНБ пишат закон за защита при санкции от трети държави

В близките седмици нямало да се стигне до финала му

Министерството на правосъдието е инициирало създаването на работна група, в която влизат още представители на Министерството на финансите, БНБ, външното министерство, НАП. Тя има задача да изготви проект на закон за защита на извънтериториалните последици от санкционното законодателство на трети страни. Това обяви пред депутатите от комисията “Магнитски” правосъдният министър Янаки Стоилов. Той също бе изслушан от народните представители.

“Законодателните предложения все още са на етап идеи”, обясни правосъдният министър. И се съгласи с идеята, че при работата по законопроекта може да бъдат привлечени и представители на Висшия адвокатски съвет. Прикани и народните представители да се включат с идеи. “Поне в близките седмици няма как да стигнем до финала на това задание”, обясни Стоилов.

Правосъдният министър посочи, че вероятно трябва да се обсъди общ механизъм, защото налагането на санкции по закона “Магнитски” било прецедент.

“Бих нарекъл това явление действие на едно гробално право”, каза Стоилов. По думите му имало необходимост от разработване на легална дефиниция на термина “свързани лица”. Англоамериканската система била по-напреднала, тя не ги ограничавала само до родственици или съдружници.

Атанас Славов от “Демократична България” попита правосъдния министър известно ли му е да има стартирали проверки и разследвания на санкционираните хора по закона “Магнитски”.

“По такъв въпрос не съм искал информация. Дори съм се въздържал по отношение на информация за разследвания на лица от този списък”, отвърна Стоилов. Той добави, че няма фактически данни за такъв род досъдебни производства.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид пък попита и Димитър Радев и Янаки Стоилов каква е съдбата на решение 441 на МС, с което бе гласувано създаването на българския списък “Магнитски”, и дали то е обжалвано? Има ли данни за оказван натиск от бившия депутат на ДПС Делян Пеевски за получаване на т.нар. инвестиционно българско гражданство, попита още Хамид.

“Решение 441 е влязло в сила”, обясни Стоилов. И добави, че дали съответства на българското законодателство е въпрос на дискусия между юристи. Той припомни, че до момента има актове на три състава на Върховния административен съд (ВАС).

По въпроса дали има намеса на Делян Пеевски при издаването на българско гражданство, Стоилов уточни, че вече е отговорил на това питане на Хамид Хамид. “Ясно е, че няма как лице, което не е член на Съвета по българското гражданство, да участва в неговите заседания. Дали има влияние, не мога да установя. Първо, защото не оставя документална следа, а и за период, за който не съм отговарял”, добави правосъдният министър. После припомни, че е има законодателно предложение да отпадне получаването на българска гражданство срещу инвестиции.

Татяна Дончева от “Изправи се, БГ! Ние идваме!” заяви, че в прословутото решение №441 е изброен в пет точки механизмът за създаване на българския списък “Магнитски”. Тя не виждала материални щети, а само репутационни от това името на някого да се появи в списъка. От гледна точка на това, какво да включва нормативният акт, тя бе категорична, че няма блокиране на активи. “Да, заради препоръката към държавните институции да прекратят контакти с лица от списъка, това може да доведе до прекратяване на договори, това може да донесе имуществени щети”, подчерта Дончева. Според нея именно тази възможност трябва да бъде решена със съответен правен акт.

В заключение комисията реши да се изиска допълнителна информация от институциите, която да бъде предоставена на работната група, която подготвя проект на закон.