"Сиела": По-удобно е избори 2 в 1

https://www.24chasa.bg/novini/article/10115782 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на “Сиела Норма” Веселин Тодоров

Компанията готова да достави още 2000 машини за изборите, но още чака 9 млн. лв. от ЦИК

Спорът между ЦИК и "Сиела Норма" няма да попречи на предстоящите избори, увери Веселин Тодоров. "Изборите няма да пострадат по никакъв начин. Уточняваме детайли по приключване на договора от 6 февруари, затова утре ще има отново среща между ЦИК и "Сиела", на която да се разберат за плащания от 9 млн. лв., които комисията дължи, обясни директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

От фирмата са предложили възможност да се купят още 1200 машини, като броят им може да се увеличи на малко над 2000. Купуването им обаче ще може да стане, само ако ЦИК плати въпросните 9 млн. лв. В противен случай ще трябва да бъдат наети.

5200 лв. струва машина, ако бъде закупена, а високата цена от части се дължи на транспортирането със самолет от Тайпе до София. Така около 6 млн. лв. би струвало на България да закупи допълнително 1200 машини, които "Сиела" обащава.

Около 5,5 млн. лв. пък ще бъдат разходите за фирмата, ако има избори 2 в 1. "Би било облекчение за екипа ни, защото ще работим 2 недели, а не 3. Иначе бихме спечелили малко повече пари", каза Тодоров.

Според него при избори 2 в 1 времето за гласуване на избирателя трябва да е малко повече. Тоест в секции с повече избиратели има опасност да стане опашка. "Затова на последните избори с над 450 избиратели имаше втора машина. Сега може това да се свали на 390  или 400, за да е сигурно, че няма да има никъде опашка", каза още Тодоров. Според него времето за гласуване няма да се увеличи двойно, а с 25-30%.

В консулските ни служби трябва да се препрограмират машините за сънародниците ни в чужбина между двата тура на президенсткия вот, обясни Веселин Тодоров.

"Машините трябва да се върнат в консулските служби между двата тура за избор на президент. В този период от една седмцица да се препрограмират от техник на "Сиела", който преди това ще бъде проверен от МВР и ДАНС. Така съботата преди балотажа машината отново ще замине към секцията за гласуване", разясни той.