Гешев: От ликвидирането на Бюрото за защита печели само мафията (Обновена, видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10116061 www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев говори пред медиите преди да започне изслушването му в правната комисия. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

От ликвидирането на Бюрото за защита ще спечели само мафията и сериозно ще бъде затруднена борбата с престъпността. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на правната комисия в парламента, която трябва да дискутира върху неговия доклад за дейността на бюрото през последната година и половина.

От "Демократична България" има внесен законопроект Бюрото да премине към правосъдното министерство. Гешев коментира, че се надява фокусът да не е по емоционални причини. Той добави, че след бюджета втората най-важна тема в държавата е главният прокурор. Каза още, че един свидетел по делото срещу Васил Божков е охраняван точно от Бюрото по защита.

Той се пошегува, че се надява следващия път депутатите да не го поканят 1 час преди заседанието на комисията и обясни, че е бил поканен днес в 9 часа сутринта чрез телефонно обаждане и за малко можело да не успее да стигне. 

"Може би сгреших, че не обясних каква е ситуацията с влизането на Бюрото по защита в президенството, каза Гешев в отговор на депутата Крум Зарков.

Той допълни, че няма нахлуване, а влизане на 4-има служители с разрешение на две съдилища и след разговор с главния секретар на президенството Димитър Стоянов.

"Съжалявам, че прокуратурата не даде адекватен отговор и това е лично моя вина. Но ако с 4 човека успеете да превземете държавно учреждение, то тогава има сериозен пробив в националната сигурност", допълни Гешев.

Той на няколко пъти повтори, че Бюрото по защита е най-ефикасната структура от този вид в страната. И цената от неговото ликвидиране щяла да бъде платена от българските граждани.