Министър не знае защо руска фирма разширява каналите към пристанището на Доган

https://www.24chasa.bg/novini/article/10116142 www.24chasa.bg
Транспортният министър Георги Тодоров

Нямам информация как се е стигнало до сключване на договор с „Гидрострой“, която е ангажирана с разширяването и удълбаването на каналите към пристанището на почетвния председател на ДПС Ахмед Доган. Това заяви служебният транспортен министър Георги Тодоров по време на изслушването му в парламента.

Той посочби, че каналите осигуряват достъп на корабите от Черно море до почти всички терминали на пристанище Варна, като най-големият терминал е във "Варна-запад". Поддържанвето на каналите било задължение на държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура” (ТСВ). То изготвило документация за обществена поръчка и я възлажоло по прозедурата ин хаус на “Транспортно строителство и възстановяване” на 9 август 2019 година.

Общата цена на сторазумението между дружества е 417,8 млн. лв. От ТСВ било отправено предложение за изпращане на оферта за изпълнение на проектиране и изграждане на удълбочаване на канал 1 и 2 до 4 компании. За изпълнител се избира "Есбилд". Съдружници там са "Семремонт" ЕООД и "ЕИС строителна компания" ЕООД. Как се стигнало до договор с “Гидстрой” нямам информация, посои Тодоров. Според него няма решение на борда на директорите на  “Пристанищна инфраструктура” за превъзлагане поръчката към ТСВ.