Зам.-министър Гечев в Добрич: Реколтата от пшеница в България е добра

https://www.24chasa.bg/novini/article/10116587 www.24chasa.bg
Зам-министър Явор Гечев.

И цената за пшеницата на нашия и на международните пазари е добра и трайна

„Реколтата в България от пшеница е добра. Да не бързаме обаче с генерализирането за рекорди” – заяви в Добрич зам.-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев на 29-ото международно изложение „Селското стопанство и всичко за него” по повод на твърдения, че тази година у нас реколтата от пшеница е рекордна.

„На фона на предишните 4-5 години, в момента имаме най-добра средна цена за пшеницата, която е и трайна. Цените на световните борси също са добри. Годината наистина е добра и това може би е справедливо на фона на миналата година”- каза още Гечев. На въпрос защо производителите се въздържат да продават, въпреки добрите изкупни цени, той заяви, че е тяхно право да пределят пазарната си стратегия. „А и вероятно у земеделците има средства, защото не се надпреварват да продават” – добави той и подчерта, че трайните тенденции на пазара на зърно са добри, което е глътка въздух за сектора.

„Истината е, че пшеница има достатъчно. Няма кризисни ситуации на пазара“ - категоричен беше Гечев. Той напомни, че България, въпреки че е сериозен производител на зърно, не е световния играч, който може да определя цените.

„Винаги, когато се радваме на по-висока цена на пшеницата, това се отразява и на цените на свързаните продукти ” – смята Гечев. „При цената на хляба досега няма големи вариации и предполагам, че и сега ще е така. Ще има вероятно поскъпване, но голямата конкуренция на пазара няма да позволи то да е голямо” – обясни зам-министърът. Не очаква поскъпването на хляба да достигне нива от 20-25%, каквито са прогнозите на производителите.

Гечев добави, че цената на брашното сравнително малко влияе на цената на хляба. Разходите за ток, вода или други енергоносители, работна заплата са с по-голяма тежест от самата суровина – смята той.

„Около 7 000 000 тона е реколтата от пшеница в България тази година – такъв добив не сме имали никога, това е исторически рекорд“ – каза също на селскостопанското изложение в Добрич председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. За сравнение той даде съседката ни Румъния, където реколтата през 2021 година е 11 милиона тона, но от 22 милиона декара площи, докато при нас са 12 милиона декара. Средният добив от декар пшеница за страната е 600 кг., в Добруджа е малко по-висок – 625 кг./дка – добави той.

„В момента цената на тон пшеница е около 410 лева, при 300-305 лева в същия период на миналата година” - каза още Костадинов. „Тази година имаме висок добив и висока цена, но и разходите се вдигнаха много – газ, ел. енергия, да не подценяваме и фактора „работна заплата“. Само един пример – амониевият нитрат миналата година беше на цена 320 лв/т., а сега е 670 лв/т.“ – посочва земеделският производител.