Искат прокурорска проверка на договора за електромобили, подписан от Кирил Петков

https://www.24chasa.bg/novini/article/10116836 www.24chasa.bg
Румен Петков. Снимка АБВ

Прокурорска проверка на подписания от министъра на икономиката Кирил Петков договор за изграждане на завод за електромобили до Ловеч, поиска лидерът на АБВ Румен Петков.

Министърът е сключил меморандума за електромобилите от името на България, без оторизация от Министерския съвет, твърди той. Румен Петков се позова на официален отговор от премиера Стефан Янев. От информацията става ясно, че меморандумът е одобрен от правителството след като вече е бил сключен.

"На 10 юли министърът на икономиката е подписал меморандума, а на 15-ти текстът на този меморандум е бил одобрен от българското правителство и министърът е упълномощен да го подпише", т.е. "той на 15-ти информира правителството, че вече е направил сделката и това е безочие, за което ще сезираме прокуратурата", заяви Румен Петков.

При обсъждането в Министерския съвет били направени няколко предложения към текста на меморандума и в заключение премиерът Янев обявил, че приемат предложенията, които са направени и те трябва да бъдат отразени в меморандума, разказа Петков. В отговора от кабинета на премиера ясно се казва, че се разпорежда на министъра на икономиката да предостави копие от меморандума, защото меморандумът се намира в министерството на икономиката; на финансовото министерство - да представи мотивите, с които МФ ангажира в 3-годишен период напред българската държава с инвестирането на 34 милиона", посочи още Румен Петков. Той отбеляза още, че на въпросното правителствено заседание правосъдният министър Янаки Стоилов е обърнал внимание, че е останал с впечатлението, че меморандумът вече е подписан. "Ако всеки министър поема ангажименти от името на държавата чрез разни меморандуми, тогава е страшно, а защо президентът Радев не иска да види тези неща, това е проблем на президента Радев, но той не трябва да става проблем на България", заяви лидерът на АБВ.