Гешев: 4-ма от Бюрото по защита бяха при акцията в президентството, моя грешка е, че не обясних ситуацията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10117257 www.24chasa.bg
Иван Гешев влиза в правната комисия. Той помоли депутатите следващия път да го поканят по навреме, а не в последния момент. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Ако службата се ликвидира, цената ще я платят българските граждани. Тези от тях, които са изправени срещу мафията, нямат нужда някой да им носи чантата, а да ги защитава, предупреди главният прокурор

Може би моята професионална грешка, откакто съм главен прокурор, е, че не обясних ситуацията с участието на Бюрото по защита в президентството. Това заяви Иван Гешев, който в сряда представи пред правната комисия доклад за дейността на бюрото за последната година и половина.

Само в рамките на по-малко от седмица той за втори път се яви пред депутатите от комисията. Което пък стана повод да обяви, че вероятно след актуализирането на бюджета, главният прокурор и махането на бюрото е най-важната тема за народните представители.

И този разговор с въпроси и отговори по подобие на предишния четвъртък продължи близо 3 часа.

В отговор на въпрос на депутата от левицата Крум Зарков Гешев говори за участието на бюрото в акцията в президентството през юли м. г. Тя беше проведена във връзка с досъдебните производства срещу президентския съветник Илия Милушев и секретаря по правните въпроси Пламен Узунов.

“Да се казва нахлуване, е некоректно. Няма как да има нахлуване, когато има разрешение на съд, след като сградата не е с имунитет и е имало разговор с главния секретар на президентството Димитър Стоянов”, обясни Гешев. Той посочи, че само четирима са били служителите на Бюрото по защита тогава.

“Ако с четирима успееш да превземеш държавна институция, има сериозен пробив в националната сигурност”, добави Гешев. Обвинител №1 уточни, че била приложена стандартната процедура, но “не е работа на наблюдаващия прокурор да мисли за политическите последствия”. Той посочи, че в този случай, както и при задържането на бившия екоминистър Нено Димов, когато отново бе използвано бюрото, наблюдаващите прокурори не желаели да участват службите на МВР.

“Съзнавам, че прокуратурата не даде адекватен отговор и това е лично моя вина”, каза той. Според него бюрото е най-ефективната служба в сектора в момента.

“Единственото сравнение, което мога да направя, е с НСО. Бюджетът на службата за охрана е 5-6 пъти по-голям, а численият състав е 12 пъти по-голям от този на бюрото”, посочи той.

По думите му

НСО се е

превърнала

в служба за

обслужване,

разделена на лобита. “А българските граждани, които са изправени срещу мафията, нямат нужда някой да им носи чантите, а да ги защитава. Аз също мога да си нося сам чантата”, добави той.

Обясни, че е запознат с НСО поради “семейна свързаност” (неговият брат работи там - б.р.), имал много приятели, а и много от момчетата в бюрото дошли от службата.

Според него преминаването на бюрото към Министерството на правосъдието, какъвто законопроект има, е равнозначно на ликвидирането му. Гешев на няколко пъти обясни какви ще са последствията - нивото ще падне драстично, можело да се отрази на възнагражденията, щяло да има и реваншизъм. Според него, ако бюрото е другаде, то такава акция като задържането на действащ министър (Нено Димов) няма да има.

“Цената ще платят българските граждани”, предупреди той. И припомни думите на бизнесмена Васил Божков, че ще направи главния прокурор фигурант.

“Осъзнавате ли в каква ситуация поставихте себе си и прокуратурата? На вас законът ви позволява да “опаковате” в законова обвивка влизането в президентството и превърнахте бюрото в преторианска гвардия. Заради това шест месеца имаше протести”, нападна го Тошко Йорданов от “Има такъв народ”. Той не е член на комисията, но по подобие на други депутати беше дошъл на заседанието.

“Много е

трудно да

отговориш на

политически

тези с

юридически

аргументи Законите се спазват добри или лоши. Ако някога има критерии, че по отношение на едни законът се прилага, а към други не - пак ще се съобразяваме”, отвърна Гешев.

“Вие прилагате закона избирателно. Няма разследване за кюлчетата, за Мата Хари. Мога да ви обясня как да откриете Мата Хари”, продължи Йорданов.

Главният прокурор обясни, че по силата на промени в конституцията той няма право да се интересува от конкретни дела.

“Второ поред изслушване се превръща в шоуто на Иван Гешев. Бюрото е зло”, намеси се емоционално и адвокат Николай Хаджигенов от “Изправи се, БГ! Ние идваме!”.

После спомена, че бюрото било купило кетчър и бронирани джипове.

“Кетчърите са нула, не е истина, че са купени бронирани джипове”, опроверга Гешев.

После попита защо у нас не се приема закон за лобизма. “Законно е да си адвокат и депутат, но морално ли е”, каза той. По подобие на предишното изслушване Хаджигенов не дочака края и си тръгна.

Депутатите не приеха доклада.

“Не съм изненадан”, каза им Гешев.